logo

Structura firului

Pagina de conținut:

Parul este un adaos al pielii, cu toate acestea, ca unghiile. Este necesar să aveți grijă de piele, păr și unghii, deoarece acestea sunt principalii apărători ai daunelor aduse mediului. Știți ce atrage o femeie, fascinează și îmbracă toți oamenii fără excepție? Desigur, fire lungi, strălucitoare, înclinate de mătase pe umeri și pe spate.

Nu este adevărat că o persoană, mai ales o femeie, cu păr subțire sau fără ea, nu este deosebit de impresionantă. Nu vorbesc despre celebrele vedete cheile ca Fyodor Bondarchuk, Bruce Willis sau Demi Moore în "Soldier Jane". Vorbesc acum despre femeile obișnuite și despre bărbații pe care îi vedem în fiecare zi.

Probabil că veți fi de acord cu faptul că atunci când întâlnim o femeie sau o fată cu păr gros și lung, ne întoarcem involuntar după ea. Dar frumusețea părului și efectul pe care îl au asupra altora, depinde direct de structura și compoziția lor. Dar să analizăm mai întâi morfologia scalpului uman. Citește mai mult: Cum să determini corect tipul de păr.

Ce este scalpul uman?

Pielea umană din orice parte a corpului constă în aceleași părți sau straturi, adică scalpul diferă puțin de pielea abdomenului, de exemplu. Dați clic și vedeți imaginea de mai jos, care arată o secțiune a pielii cu păr. După cum vedeți, este compus din trei straturi:

Epiderma este un strat protector subțire de celule care este în mod constant actualizat. Celulele sunt aranjate în mai multe straturi. Straturile exterioare ale celulelor sub formă de scale extinse mor și se îndepărtează, iar cele noi se formează de jos. aceasta este o actualizare. Epiderma joacă un rol protector, protejând organismul de influențele externe ale apei, chimicalelor și radiațiilor ultraviolete.

Derma este stratul de mijloc sub epidermă. Conține vase de sânge, mușchi, glande sebacee și sudoare, precum și foliculi de păr sau rădăcini de păr. Este derma care determină elasticitatea și tonul pielii.

Fibre grase - de asemenea, dă forma pielii. Vasele trec prin acesta și se află partea inferioară a foliculilor de păr.

De ce se compune parul unei persoane?

Parul, ca și copacii, are trunchiul (miezul) și rădăcina. Arborele de păr este situat deasupra pielii, iar rădăcina este localizată în grosimea dermei și se termină cu un folicul de păr. Balsamul de păr se află în foliculul de păr - foliculul, în lumenul căruia se deschid canalele glandelor sebacee.

Secretul glandelor sebacee conferă elasticitatea și strălucirea părului. Dacă este puțin secret, părul este plictisitor și lipsit de viață. Dar, cu excesul de glande sebacee, părul devine rapid gras și murdar. Astfel, substanțele care lubrifiază părul uman se formează în glandele sebacee.

Fiecare păr are propriile mușchi și inervație. Amintiți-vă cum părul se află la capăt de frică sau frig - contractează mușchii și ridică părul. Creează efectul de "piele de gâscă", ca în fotografia de mai jos. Și încercați să scoateți un fir de păr. Se pare că este foarte dureros, pentru că terminațiile nervoase sunt rănite. De aceea simțim atingerea părului.

Constituirea unui păr uman are o structură complexă. Compoziția chimică a părului constă din:

 • proteine ​​(80%)
 • apă (15%)
 • pigmenți și alte substanțe (5%)

Structura foliculului de păr

Becul de păr se hrănește cu vasele care se deplasează la papila situată la baza becului. Căderea părului se întâmplă întotdeauna împreună cu foliculul de păr. Crește părul datorită creșterii și divizării celulelor epiteliale. Dacă te uiți la structura foliculului de păr sub microscop într-o secțiune longitudinală (faceți clic pe imaginea de mai jos), trei straturi sunt clar distinse:

 • cuticulă
 • stratul cortical (cortex)
 • stratul medular (medulla)

Aceste straturi sunt vizibile în structura anatomică a arborelui de păr.

Cuticula este stratul cel mai îndepărtat constând dintr-un strat de cântare cornificate, care sunt aranjate ca plăci, care se suprapun reciproc. Cântarele au o anumită direcție de la rădăcini până la capetele părului. Cuticula protejează părul de influențele externe. Este cuticula care oferă strălucire și păr matasos. Fiecare celulă a cuticulei conține acid gras, care conferă proprietăților de respingere a apei părului, iar cântarele se învecinează strâns între ele. Când spălați părul, acesta nu este spălat, dar este deteriorat de efectele chimice.

Parul poros sau vitros depinde de proprietățile acestui strat, adesea date de natură. Structura poroasă a părului este păr uscat, fragil, care absoarbe repede murdăria și substanțele chimice. Parul vitros - elastic și dens.

Stratul cortical (cortexul) este situat imediat sub cuticula și asigură elasticitatea părului. Datorită particularităților din structura acestui strat, oamenii pot avea părul drept și curat, care la rândul său este moștenit genetic. Datorită unui strat corticos bine dezvoltat, părul poate fi răsucite și întinse. Când acest strat este insuficient, părul devine fragil.

Cortexul este compus din 90% din keratină - o proteină care face parte din păr și este responsabilă de forța lor. Restul de 10% este melanina - pigmentul care asigură culoarea naturală a părului dată de natură. De asemenea, în acest strat există bule de aer, care, amestecate cu pigmentul, dau o varietate de nuanțe de păr. Uită-te la structura părului la nivel molecular în imaginea de mai jos.

Stratul cerebral (medulla) este nucleul părului. În lumea animală, medulla este utilizată pentru termoreglarea. Și la om, medulla conține multe goluri și nu mai îndeplinește funcția de protecție termică.

Faze de creștere a părului pe cap

Fiecare celulă a corpului uman trece prin perioade de naștere, dezvoltare și moarte. De asemenea, părul vechi este în mod constant înlocuit cu altele noi. Cât de mult este parul uman mediu? Aproximativ 100-150 mii de fire de păr sunt pe capul uman. Rata de creștere a părului uman este de 1-1,5 cm pe lună. Durata medie de viață a părului este de aproximativ 4-6 ani, adică O schimbare completă a părului apare după câțiva ani.

Fiecare păr poate crește în această perioadă continuu, până la o perioadă de odihnă, care poate dura până la 3 luni. De regulă, toate firele de păr din faza de odihnă cad apoi. Aproximativ 90% din toate firele de păr sunt în stadiul de creștere, iar 10% se află în stadiul de rest. Odată cu vârsta, creșterea părului încetinește și acest lucru este considerat un fenomen natural. Toate fazele sunt reflectate în imaginea de mai jos.

Fiecare păr trece prin trei faze principale de creștere:

 • stadiul de creștere (fază anagenică sau anagenă)
 • stadiul intermediar (faza catagenică)
 • stadiul de odihnă (faza telogenă)

Ciclul de dezvoltare a părului

Creșterea părului la om apare ciclic. Ciclul durează ani, după care începe o perioadă de odihnă timp de câteva luni, după care părul vechi cade și începe un nou ciclu. Fiecare folicul de par are propriul ciclu de dezvoltare.

Faza inițială a formării părului activ este denumită anagen, urmată de un catagen tranzitoriu scurt și calmogen, care încheie ciclul de dezvoltare a părului. În faza telogenică, părul devine bulbos, dar nu se desprinde în curând. Pe măsură ce crește părul, papila devine goală, celulele bulbului devin excitate, iar becul se transformă într-un balon păros asemănător cu un con de molid inversat.

Procesul de pierdere a părului se întinde, conform unor autori, 60-90 de zile; pentru alții, mai puțin. Dacă există o ureche la sfârșitul părului pierdut, atunci aceasta indică o formă normală de cădere a părului și că părul este sănătos. Dacă, atunci când scoateți o rădăcină de păr, există o dezmembrare sau o nișă, atunci părul este modificat patologic.

Astfel de păr este fragil, creșterea lor este slabă, atunci când apar pe suprafața pielii pe care o întrerup. Părul în formă de balon cade la schimbarea fiziologică a părului, în loc să crească părul nou al papilei rămase sau al papilei noi și a bulbului. Cu bolile de par, acest proces este absent, iar parul cade complet. Durata fazelor individuale de dezvoltare a părului uman depinde de partea corpului în care se află și de lungimea lor.

Pe scalpul la adulți, durata fazei anagenice este de 2-6 ani; faza catagena - aproximativ 2 săptămâni; telogen-fază - 3-4 luni. Aproximativ 85-90% din părul scalpului este în mod normal în faza anagenică, aproximativ 1% în faza catagenică. Faza terminală a creșterii în alte părți ale corpului în raport cu faza telogen în această zonă fluctuează. Pentru frunzele de păr și ureche se mișcă faza anagenică este de 4-8 săptămâni; telogen - 3 luni Pe spatele periei de fază anagenă durează 10 săptămâni; telogen - 7 săptămâni; ciclul părului în zona barbă este de aproximativ un an.

Proprietățile părului

Grosul păr sănătos este de obicei puternic și rezistent. Părul poate fi întins până la 1/5 din lungimea sa, după care se întoarce la starea sa. În ceea ce privește rezistența, ele sunt comparabile cu cele din aluminiu și sunt capabile să reziste la o încărcătură de 100 până la 200 g. Nu este surprinzător, prin urmare, că în vremurile vechi de la împletiturile femeilor, ele frecau frânghiile destinate ridicării încărcăturilor mari.

Parul este higroscopic, care este capabil să absoarbă umezeala. Ele sunt destul de rezistente la efectele acizilor slabi, dar tolerează prost compușii alcalini. Pentru un bărbat, părul joacă un rol important. În primul rând, ele sunt o decorație minunată, ceea ce face posibilă evidențierea farmecului, ascunderea defectelor și, în al doilea rând, îndeplinirea unor funcții importante. Parul protejează capul de supraîncălzire și de hipotermie. Parul pufos implicat în simțul atingerii, genele protejează ochii, părul din nas și urechi reține praful.

Parul are capacitatea de a acumula anumite substanțe, ceea ce le permite să fie utilizate ca un identificator. Criminaliștii au folosit mult timp această proprietate a părului în munca lor.

Structura firului

Parul poate fi de mai multe tipuri:

1) lungi (capete, barba, mușchi, în armpits, pe organele genitale) - acesta este cel mai durabil păr.

2) bristly (sprâncene, gene, păr în nas și în canalul auditiv extern);

3) Focul focului (pe pielea feței, trunchiului, membrelor).

Partea părului, care se află liber deasupra pielii, se numește pivot (asarib), iar partea ascunsă în grosimea pielii se numește rădăcina de păr (radix pili). Rădăcina se termină cu extensia - foliculul de păr. Creșterea părului apare în becul. Din țesutul conjunctiv în foliculul de păr se formează papila care transportă vasele care alimentează becul.

Arborele de păr constă din trei straturi (figura 16). Miezul părului se numește medulla, conține celule moarte. Substanța creierului este absentă în părul vellus și la marginile restului părului.

Masa principală a părului este substanța sa corticală, compusă din celule alungite, strâns adiacente fiecăruia dintre ele, cu un nucleu alungit sau cu urme ale acestuia, care conțin coloranți de pigment. Pigmentul poate fi roșu, galben și negru, iar combinația acestor culori creează o culoare individuală a părului. Fără pigment, părul arată alb.

Stratul exterior al părului este cuticula, pielea fiind reprezentată de celule plate, fără nuclee, care sunt aranjate într-un singur strat, se suprapun reciproc ca plăci.

Rădăcina părului este localizată în foliculul pilos (folliculus pili), care se deschide pe piele cu o extensie mică (ostium). Canalul excretor al glandei sebacee curge în foliculul pielii aproximativ la marginea părții exterioare și mijlocii a părului.

Creșterea părului și ciclul de viață

La om, fiecare păr pare dintr-o mică, dar adâncă fosa pe piele - foliculul de păr. Foliculul de păr este rădăcina părului (foliculul de păr) cu țesuturile înconjurătoare care formează astfel de formațiuni ca tecii de rădăcini externe și interne și complexul de păr-glandular (glandele sebacee și transpirații, mușchii, părul de ridicare, vasele de sânge și terminațiile nervoase). Foliculul se dezvoltă ca o pliu mică a pielii epidermului, care crește în derma subiacente; la baza cărora se află o papilă - creșterea dermei. Această formare se numește vaginul. Este rădăcina părului și este înconjurată de un sac de țesut conjunctiv și împreună formează foliculul de păr matur.

Papila este bogată în vasele de sânge care alimentează foliculul cu sânge și nutrienți. Papila controlează starea și creșterea părului - în cazul în care papila moare, părul moare, dacă papila a supraviețuit, o nouă crește în locul părului pierdut. Deasupra papilei sunt celule imature (stem) ale bulbului de păr, ele se maturează și se împart în interiorul foliculului. Pe măsură ce aceste celule se mișcă în sus, în direcția lumenului care leagă foliculul de suprafață, ele trec prin procesul de keratinizare (întărire) și devin păr. Astfel, părul seamănă cu un germen, care se ridică datorită presiunii care se formează în timpul diviziunii celulare.

Tipurile și forma părului

După cum știm - părul de pe corpul nostru nu este întotdeauna același în grosimea, lungimea și culoarea sa. Prin urmare, există o clasificare a părului după tip și formă.

Există trei tipuri de păr:

Părul pufos acoperă pielea mâinilor, picioarelor și torsului. Părul de păr este moale, scurt (aproximativ 1,5 mm în lungime), ne-pigmentat și nu are o medulă. Acesta este primul păr care apare pe corpul fătului în dezvoltarea fătului; ele sunt, de asemenea, numite "primare". Cu puțin înainte de naștere, acest păr este înlocuit parțial cu pigmentat. În primii ani după naștere, acest tip de păr de pe scalp este transformat în așa-numitul păr intermediar, care, la rândul său, în timpul pubertății, este înlocuit cu un terminal. Culoarea parului intermediar și terminal nu se potrivește adesea; în afară de aceasta, părul terminal este vizibil mai dens.

Părul de păr este sprâncenele, genele și cele care cresc în nări. Ele sunt destul de rigide, pigmentate, dar nu lungi. De la vârsta înaintată, acest păr începe să crească în număr pe față, în special la bărbați.

Parul lung crește pe cap, barbă, piept, axilă și organele genitale externe. Părul de pe scalp suferă mai multe etape de dezvoltare: creșterea lor vizibilă începe la vârsta de 2-3 ani, iar la pubertate își iau apariția finală. În aceeași perioadă, firele pubian și armpit sunt oarecum modificate - ele devin mai groase și mai curlate.

În mod normal, distribuția părului corporal este dictată de sex, vârstă, naționalitate. Forma părului depinde de forma și dispunerea spațială a foliculului, de compoziția keratinei arborelui de păr, de rasă și, în cele din urmă, de caracteristicile individuale. În medie, putem spune că forma părului depinde de forma rădăcinii.

Există trei tipuri de păr:

 • netedă sau dreaptă
 • ondulat și curat.

Aceste trei forme, la rândul lor, au un număr de diviziuni. Parul gros are cel mai mare diametru al părului. Acesta este cel mai durabil și mai stabil păr, totuși, aceste benzi oferă o rezistență semnificativă pentru orice expunere, inclusiv chimică. Prin urmare, de obicei, timpul de expunere a produselor cosmetice la acest tip de păr este luat mai mult timp. Parul gros este, de obicei, mai dificil de luminat, colorant și curl decât subțire și grosime medie

Părul cu grosime medie este cel mai frecvent grup. Este acceptat ca un standard cu care toate celelalte tipuri de structuri de par sunt comparate. De asemenea, este de remarcat faptul că, de obicei, părul de grosime medie nu creează probleme speciale în cazul vopsirii și al altor proceduri chimice.

Parul subțire are cel mai mic diametru, ceea ce le face foarte sensibile la orice efecte (termice, chimice, mecanice). Dar, în același timp, ele sunt ușor de colorat, ramificate și se schimbă forma.

Distribuția pigmentului în păr depinde de structura acestuia. Granulele de melanină din părul subțire sunt mai dense, astfel încât schimbă culoarea mai rapid și mai rapid decât pigmentul natural este artificial. În acest caz, părul poate părea mai întunecat decât părul cu o structură normală. Parul cu grosime medie are un răspuns mediu la vopsire. Părul gros, pe de altă parte, are culoare foarte slabă și se aprinde pentru o lungă perioadă de timp și, atunci când este vopsit, similar părului cu o structură normală, poate da culori mai ușoare decât se aștepta.

Definirea structurii părului

Structura părului este determinată pe fire uscate. Piețe individuale selectate în diferite zone ale capului. Țineți brațul cu o mână și, ținând degetul mare și arătătorul celeilalte mâini de-a lungul firului, simțiți grosimea părului. De obicei, această abilitate vine cu practică. Structura (grosimea) părului nu este legată de forma părului, astfel încât părul curul poate fi atât păr subțire, cât și gros.

Următoarele sunt câteva exemple comune de structuri de păr diferite, bazate pe culoarea naturală sau pe tipul de păr. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceasta este doar o descriere generală care poate fi utilizată pentru a determina structura părului și nu pentru a înlocui testul de structură a părului:

 1. Gri: gros, adesea descris ca păr dur și de sârmă.
 2. Roșu-roșu: păr mediu, exemple au fost fire de păr natural.
 3. Blondes: păr subțire, această structură se găsește cel mai adesea în blondele naturale.
 4. Afro-americani: de obicei, păr gros și neelastic natural.
 5. Asieni: păr adesea gros și neted, uneori rezistent la colorare.
 6. Latinos: păr gros cu o culoare naturală închisă.

Compoziția părului

Părul nostru constă în principal din keratină - o proteină construită din aminoacizi. Unii dintre acești aminoacizi (cistină, metionină) conțin atomi de sulf. Mai mult: Șampon de păr uscat acasă.

Compoziția chimică aproximativă a părului sănătos este după cum urmează:

Dacă părul a fost supus unor efecte chimice, fizice, dacă anumite boli de păr sunt detectate, compoziția lor se poate schimba. De exemplu, cu vopsirea frecventă și perm, selecția analfabetică a produselor de îngrijire a părului, abuzul de metode de modelare termică - părul poate pierde un procent mare de umiditate. Rezultatul tuturor acestor procese și acțiuni nu este reflectat în părul tău spre bine!

Structura părului la om

 • embrioni de păr (prenatali);
 • tranzitorie (intermediară);
 • vellus;
 • lungi și îndoiți (terminale).

Embrionii de păr și vellum lipsiți de pigment și apar la o persoană aflată deja în uter. Parul tranzitoriu este pigmentat și apare înainte de naștere. În primii trei ani, corpul copilului este acoperit cu păr moale și pufos. Parul devine mai rigid la vârsta de tranziție, părul apare în armpits, în zona înghinală, pe fața și corpul bărbaților. Parul de păr este caracteristic sprâncenelor, pleoapelor, nărilor. Pe capul unui bărbat există toate tipurile de păr.

http://volosikov.ru/stroenie-volos/

Din ce constau părul?

Deoarece părul este perceput ca o decorare a capului, ar trebui să știți ce este pentru el, ce compoziție și ce este.

Se dovedește că firele de păr servesc pentru cap ca protecție împotriva supraîncălzirii și supraîncălzirii. În buclele curl aerul este bine conservat, deci există protecție împotriva inimii și a izolației termice. Pentru ca buclele să ne încânte și să ne protejeze întotdeauna, trebuie să ne îngrijim în mod corespunzător și, pentru aceasta, este de dorit să știm de ce se compune părul uman.

Compoziția chimică a părului uman:

 • proteine ​​alfa, keratina - 78%;
 • apă - 15%;
 • lipide - 6%.

Datorita faptului ca keratina este imbogatita cu vitamine si microelemente, legaturile sale sunt catene legate intre ele prin linii perpendiculare de precipitare a aminoacizilor. Liniile încrucișate adaugă elasticitatea și densitatea keratinei. De asemenea, în încuietori conțin de la 4 la 8% substanțe grase și colesterol, fier, arsen, azot și sulf (parte din keratină) 3%. Cantitatea de conținut de melanină din fiecare organism este diferită, este responsabilă pentru pigmentare.

Culoarea sa depinde de compoziția chimică a părului. Buclele închise conțin mai mult carbon și puțin oxigen. În bucle ușoare, conținutul de oxigen depășește conținutul de carbon. În pigmentarea mixtă a buclelor, conținutul de carbon este de 50,65%, hidrogenul 6,36%, azotul 17,14%, sulful 5% și oxigenul 20,85%.

Dar important pentru rădăcinile părului sunt 4 aminoacizi care îi hrănesc:

 • Cistina furnizează părului cu sulf, care este necesar pentru formarea de keratină. Când consumăm carne, lapte, legume și produse din soia, nu va fi lipsă de cistină;
 • Histidina acționează ca un antistres pentru organism, contribuie, de asemenea, la creșterea și reînnoirea țesuturilor. Urmăritorul histaminei (un hormon care protejează împotriva iritantelor), histidina se găsește în brânzeturi, alune, soia;
 • tirozina normalizeaza glanda tiroida, economiseste de la caderea parului si fragilitatea lor, este responsabila pentru culoarea si culoarea pielii. Tirozina este conținută în migdale, produse lactate, semințe de susan și avocado;
 • lizina este necesară pentru restaurarea și creșterea țesuturilor, este responsabilă pentru bucle sănătoase. Consumul de lactate, carne și proteine ​​de pește, precum și linte, soia și grâul germinat, lizina vor fi ingerate în organism. Nu se acumulează în organism.

Nutriția corectă și echilibrată va oferi părul sănătos și luxos.

Structura firului

Din cauza plăcilor cu care este acoperit arborele de păr, seamănă cu un con de brad.

Cuticula (uccula), stratul cortical (cortexul), medulla (medulla).

 1. tijă;
 2. glanda sebacee;
 3. muschi de păr de ridicare;
 4. păr rădăcină;
 5. folicul de păr;
 6. rădăcină de rădăcină interioară;
 7. rădăcina vaginală externă;
 8. bec de păr;
 9. papila de păr.

cuticulă

Stratul superior al arborelui de păr, care constă din plăci keratinizate.

Arată ca un acoperiș de case sau un con de brad. Plăcile sunt direcționate de la rădăcină la vârful tijei. Cuticula protejează părul de stimuli externi. Doar ea este responsabilă pentru strălucirea și netezirea buclelor.

Toate celulele cuticulelor conțin acizi grași, care conferă părului proprietăți de respingere a apei, legând strâns plăcile unul cu celălalt. Structura de sticlă sau loose depinde de densitatea joncțiunii plăcilor.

Structura loose este uscarea și fragilitatea arborelui de păr, sticla este elasticitatea și densitatea.

cortex

Partea corticală, situată sub cuticula, este responsabilă de elasticitatea buclelor. Datorită structurii cortexului, puteți face bucle și îndreptați-le. Dacă stratul cortical este epuizat, buclele vor deveni fragile.

măduva spinării

Miezul este stratul creier al arborelui de păr. Stratul este responsabil pentru vrac și forța părului. La animale, medulla este concepută pentru termoreglarea, dar oamenii au goluri în ea, deci nu efectuează funcția de termoreglare. Pentru a întări stratul, trebuie să luați complexul nutrițional pentru vitamina și proteine ​​pentru organism.

Structura buclelor, din păcate, este distrusă datorită condițiilor meteorologice nefavorabile și tratamentelor chimice. Creșterea părului este stabilită genetic, iar pierderea depinde de perioadele în care sunt localizate. În perioada activă, care durează de la doi la șase ani, buclele cresc cu jumătate de milimetru pe zi. În cea de-a doua etapă, care durează între 3 și 6 săptămâni, papila se scufundă, deci celulele se opresc împărțite și se pot întări. După aceasta, ele trec fără probleme în perioada de repaus, care durează pentru fiecare individ.

Compoziția chimică a părului

Proteină (proteină), o componentă indispensabilă a alimentelor. Funcțiile sale sunt importante pentru reînnoirea întregului organism, deoarece
El este principalul material din structura celulelor. Muschii, părul, oasele, unghiile nu pot trăi fără proteine. Cu o cantitate suficientă de proteine ​​din organism, există o ofertă completă de niveluri hormonale.

De asemenea, proteinele neutralizează și asigură eliminarea toxinelor din organism. Cu deficiența lor, există o scădere a rezistenței organismului față de bolile infecțioase. Proteinele ajuta sângele să transporte lipide, carbohidrați, hormoni, vitamine și substanțe medicinale.

Proteinele sunt informatori, și anume lanțurile de aminoacizi (acizi nucleici), care sunt purtători de informații la nivelul genelor.

 • proteinele contractile, actina și meosinul, se găsesc în țesutul muscular;
 • enzime de proteine ​​- pepsină, ajută la digestia alimentelor;
 • proteinele hemoglobinei sunt responsabile pentru eliberarea oxigenului la toate celulele, elimină dioxidul de carbon din organism;
 • fibrinogenul proteic - responsabil pentru coagularea sângelui, cu leziuni externe ale pielii;
 • rhodopsine de proteine ​​- proteine ​​speciale de lumină sensibile, datorită acestora putem vedea;
 • proteinele de colagen - găsite în piele, tendoane, ligamente, cartilaje și oase;
 • proteinele elastine - fac parte din pereții vaselor de sânge;
 • Proteinele de keratină - materialul de construcție pentru unghii și păr, în corpul uman.

În organismul uman, proteinele se naște constant, din două grupe de aminoacizi proveniți din alimente.

Aceștia sunt aminoacizi esențiali și ne-înlocuibili.

 • indispensabile - lizina, valina, triptofanul, leucina, treonina, izoleucina, fenilalanina și metionina, toate trebuie să fie ingerate, deoarece nu sunt produse;
 • înlocuibile - Alan, arginină, tirozină, cistină etc., acești aminoacizi sunt fabricați din aminoacizi diferiți din organism.

Combinația de produse de origine vegetală și animală în dietă îmbunătățește echilibrul aminoacizilor din organism. Carnea de pui, brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, mazăre, nuci, fructe de mare, soia, fasole și brânzeturi sunt foarte bogate în proteine.

Proteine ​​puțin mai scăzute se găsesc în carne de porc, mei, fulgi de ovăz, paste, brânză de vaci, ouă, hrișcă și grâu, făină de grâu și cârnați fierți.

Chiar și conținut scăzut de proteine ​​în mazăre verde, orz de perle, orez, secară și pâine de grâu. Puțini dintre aceștia se găsesc în kefir, spanac, conopidă, cartofi, înghețată, lapte și smântână.

În legume, fructe, boabe și ciuperci, numărul lor este foarte mic.

Aflați că intestinele absorb mai mult de 90% din proteinele de aminoacizi din produsele animale și de la 60% la 80% din legume. Prin urmare, nu putem trăi pe deplin, fără proteine, aminoacizi, grăsimi și carbohidrați.

Numai un meniu echilibrat în dieta noastră va ajuta la menținerea și îmbunătățirea sănătății, frumuseții și atractivității.

http://haircaretips.ru/sovety/uhod/struktura-vashego-volosa

Ce reprezintă părul uman de pe cap?

Pentru orice persoană, indiferent de vârstă sau sex, părul este un ornament. Ei ne protejează capul de supraîncălzire, hipotermie, dar pentru ca ei să arate bine și să aibă un aspect sănătos, este necesară o îngrijire corespunzătoare. Și pentru a vă îngriji corespunzător și nu pentru a vă deteriora, trebuie să știți de ce constă părul.

Baza părului

Natura este proiectată astfel încât după tăierea părului, în orice caz, să crească. Dar pentru cineva acest proces se întâmplă rapid, iar pentru cineva puțin mai lent. Depinde de starea în care se află.

Aflați ce înseamnă părul uman și ce provoacă daune. Cauzele naturale și îngrijirea necorespunzătoare pot fi o cauză frecventă a daunelor. Recuperarea, în multe cazuri, apare în mod natural, prin dezvoltarea de noi componente, dar aplicarea procedurilor cosmetice speciale pentru vindecare va fi importantă.

Structura firului

Înainte de a încerca să aplicați proceduri cum ar fi vopsirea, perm și buffant, trebuie să aflați ce constă din părul uman din cap.

Parul are o structură similară cu un copac, adică este un trunchi, în cazul nostru o tijă și o rădăcină. Rădăcina este localizată sub piele, cu alte cuvinte, sub stratul dermei și se termină în foliculul de păr, iar stemul este localizat pe suprafața pielii. Foliculul de păr conține foliculul de păr - are numele foliculului, conține și glandele sebacee. Ele sunt responsabile pentru strălucire și elasticitate. În cazul unei mici secreții din glandele sebacee, părul își pierde vitalitatea și pare a fi plictisit. De asemenea, o secreție puternică nu este binevenită, în acest caz părul devine repede murdar și gras.

Cu toții simțim atingerea părului, părul sfâșiat trimite un semnal către creier despre durere, și chiar în momentul fricii sau frigului, părul se oprește. Terminalele nervoase situate în rădăcina becului de păr sunt responsabile pentru toate aceste funcții.

Parul uman: compoziția chimică

Proteina de keratină se găsește în părul 79%.

Pe baza faptului că părul este compus în principal din keratină și, după cum știți, keratina este o proteină, constă în aminoacizi, este îmbogățită cu oligoelemente și vitamine, legătura ei fiind lanțurile de punți transversale de precipitare a aminoacizilor. Datorită acestora, părul devine dens, elastic și elastic. În plus față de toate cele de mai sus, încuietori de păr conțin de la 4% substanțe grase, cum ar fi colesterolul. Melanina este conținută în fiecare organism în diferite raporturi și este responsabilă pentru pigmentare. Culoarea părului depinde de compoziția chimică. Cu cât părul este mai întunecat, cu atât mai mult carbon și mai puțin oxigen conține; în buclele luminoase, contrariul este adevărat.

Cuticula constă din plăci de grosime mică și vin unul după altul. Se potrivește strâns cu cortexul cerebral pentru a oferi protecție. Parul tânăr are aproximativ 10 straturi, dar scade treptat din cauza uzurii. Stratul superior al cuticulei este acoperit cu un strat lipidic. Acesta include nu numai acizi grași, dar și esteri de ceară. Este foarte sensibil la razele soarelui, iar expunerea frecventă și pe termen lung la razele arzătoare ale soarelui va duce la distrugerea acestuia.

Când ne umezim parul, cutiile de cuticule vor fi ridicate de la umezire și nu se recomandă pieptănarea părului umed pentru a evita deteriorarea. În cazul în care trebuie să le pieptești, trebuie să folosiți aparate de aer condiționat, uleiuri sau geluri care lipesc cântarele și să le păstrați de la deteriorări.

Părul este o reflectare a ceea ce mâncăm, amintiți-vă acest lucru atunci când doriți ceva foarte puțin util. În plus, mediul afectează și buclele.
Acum știm de ce constau părul, el ne va simplifica grija și grija.

Principiul creșterii părului

Creșterea părului pentru fiecare persoană este individuală și se desfășoară într-o formă ciclică. Un ciclu durează câțiva ani, urmat de o perioadă de repaus de trei luni. În această perioadă, vechii foliculi ai părului mor, acest lucru duce la pierderea acestuia, dar în acest moment cresc noi tineri.

Ce reprezintă părul de pe cap și care sunt principalele faze observate în timpul caderii:

Anagenovaya - este cel mai activ din toate. În această fază apare formarea și structura părului. Katagenova este o fază de tranziție. Cu alte cuvinte, părul moare și durează până la trei luni. Telogenovaya - faza finală și calmul. În acest stadiu, părul vechi cade, eliberând calea pentru noul. Există cazuri în care, în acest stadiu, se blochează vechile încuietori, iar altele noi nu se pot rupe, deoarece boala de piele poate fi prezentă, ceea ce duce la pierderea becului.

Unele fapte ale procesului de "creștere a părului"

Nimeni nu poate determina cuantumul exact al părului de pe capul unei persoane. Istoria omenirii știe doar că aproximativ o sută de mii cresc într-un singur ciclu de schimbare. Părul unui adult și al unui copil are o densitate diferită. Cu cât persoana mai matură este, cu atât este mai densă. Puteți vedea imaginea părului unui adult și a unui copil și puteți determina densitatea cu ochiul liber. Un păr poate crește până la un metru în lungime, apoi vine etapa de rest, care poate dura până la trei luni și mai târziu apar foliculi noi. 90% din părul uman, iar restul de 10% - în stadiul de odihnă.

Parul și proprietățile acestuia

Elastic și durabil sunt bucle sănătoase. Când se întinde un astfel de fir pe o cincime din lungimea lui, nu se va rupe și apoi se va întoarce la starea inițială. Rezistența acestui tip de păr este echivalentă cu aluminiu, care îi permite să reziste la sarcină.

Articolul este dedicat întrebării despre ceea ce reprezintă părul uman, să examinăm, de asemenea, de ce buclele absoarbe rapid apa. Părul uman este astfel aranjat încât are capacitatea de a absorbi nu numai apa, ci și de a absorbi vaporii de apă, glicerina, grăsimile animale și vegetale. Astfel de substanțe precum uleiurile minerale, vaselina nu sunt absorbite, ele rămân la suprafață. Aceste proprietăți sunt luate în considerare la fabricarea măștilor terapeutice și a diferitelor produse de îngrijire a părului. Abilitatea părului de a absorbi apa poate fi explicată prin multe proprietăți importante pentru aceștia. De exemplu, după cum deja știm, buclele sunt extinse în timpul udării sau în timpul umidității în mediul înconjurător. Parul se poate umfla absorbind aproximativ 10-25% apă. Volumul crescut este un indicator al capacității de absorbție.

Structura și tipul părului

Este de remarcat faptul că structura și soiul sunt interconectate. Înainte de a analiza aspectul părului în raport cu soiul, este necesar să stabiliți care sunt principalele tipuri:

Clasificat după nivelul de grăsime:

Parul gras - se caracterizeaza prin activitatea glandelor sebacee. O luciu gras pe scalp a fost identificat, echivalat cu o poluare rapida si are un aspect neobosit intr-o perioada scurta de timp. Uscarea se caracterizeaza prin activitate scazuta a glandelor sebacee. Sângele a fost găsit pe scalp, capetele și arborele de păr se rupe repede. Parul normal pare sănătos, are o tijă moale, este elastic. Starea pielii este normală.

Tipul de păr de tranziție, în formă, reamintește:

Structura fiecăruia dintre ele practic nu diferă, diferența principală fiind proprietatea foliculului. Știți de ce constă părul, ceea ce înseamnă că ar trebui să știm că nu putem schimba structura rădăcinii, structura completă și, bineînțeles, scalpul uman. Toate aceste proprietăți caracteristice de mai sus sunt inerente fiecărei genetice, deci influența externă este neputincioasă. Singurul lucru care poate fi corectat cu îngrijire adecvată este nivelul de piele grasă a scalpului și buclei, pierderea părului și dispariția foliculilor vor fi, de asemenea, reduse.

Din ce constau părul

Acea parte a părului de pe capul uman, care se află pe partea superioară a pielii, se numește miezul și care este ascuns sub piele - rădăcină. La sfârșitul rădăcinii există o extensie, este un bulb fuzzy, unde are loc procesul principal de creștere a părului uman. Nutriția furnizează folicul.

Miezul are o structură de trei straturi. Primul strat este nucleul părului, iar celulele keratinizate sunt situate în el. Al doilea strat - cortexul, este responsabil pentru culoarea părului. Și al treilea strat - cuticula, constă din celule moarte, care sunt suprapuse unul pe celălalt.

Ce sunt părul și unghiile

Cuiul este format dintr-o placă de unghii, care are la bază keratina. Cu alte cuvinte, este o proteină care este prezentă în piele, iar părul este deja format din ea. În unghii și păr, densitatea de keratină se bazează pe prezența unei cantități mari de sulf. Cantitatea de sulf din organism poate varia nu numai datorită prezenței sale, ci și în linia ereditară. Datorită acestui fapt, pentru mulți oameni, placa de unghii este mai densă, iar unghiile de la aceasta devin durabile.

Lustruirea și elasticitatea plăcii unghiilor dă un strat de grăsime și apă. Cuiul are proprietatea, ca părul, să absoarbă apa, mărind astfel grosimea plăcii unghiilor. Prin urmare, prin contactul frecvent cu apa, părul devine mai gros și mai moale. Sănătatea unghiului dă conținutul de oligoelemente în el, cum ar fi cromul, fosforul, zincul. Amintiți-vă că în timpul dietelor, creșterea cuielor încetinește și, cu toate acestea, circulația sanguină și metabolismul sunt afectate.

Substanțe responsabile pentru nutriția rădăcinilor părului uman

Important pentru radacina parului este nutritia, patru aminoacizi sunt responsabili pentru aceasta:

Cistina - conferă părului sulf, favorizează formarea de keratină. Când mănânci legume, lapte, carne, poți fi sigură că cistina este suficientă în rădăcina părului.

Histidina - pentru organism, ca un anti-stres, ajută la reînnoirea țesuturilor excitat. Conținut în alimente precum boabe de soia, brânză, arahide.

Tyrosine - asigură performanța normală a glandei tiroide, protejează părul de fragilitate și pierdere, este responsabil pentru păr și culoarea pielii. Conținut în alimente: nuci de migdale, semințe de susan, avocado.

Lizina - necesară pentru creșterea și refacerea integrată a țesuturilor, este responsabilă pentru buclele de păr sănătoase. Nu se acumulează în organism. Conținut în alimente: linte, soia, boabe de grâu încolțit, proteine ​​de pește și carne.

O alimentație corectă vă va conferi părului un aspect sănătos și luxos.

Frumusețe și sănătate Îngrijire corporalăSănătate și sănătate a părului

Parul uman: structura părului

Este parul usor sau dificil? Pur și simplu - doar la prima vedere, dar în practică - destul de dificil, și chiar foarte dificil. De exemplu, nu este secret pentru nimeni că viața și moartea părului - ele cresc și apoi cad. Și în locul lor (în mod normal, bineînțeles), același păr nou crește.

Care este scopul real al unei potențiale mini-fabrici pentru producerea părului (adică foliculul de păr, în care fazele se alternează ciclic - mai întâi, există o sinteză crescută de celule și apoi acest proces este încetinit și oprit complet)? De ce natura a inventat un astfel de sistem energetic extrem de organizat? Din păcate, până în prezent, oamenii de știință nu pot da un răspuns clar la aceste întrebări, deși există mai multe ipoteze. Poate că în viitorul apropiat va fi posibil să se obțină răspunsuri, deoarece cele mai recente lucrări teoretice din domeniul dermatologiei și tirologiei sunt dedicate în mod special studiului ceasului biologic al proceselor de folicul de păr și de diferențiere celulară.

Astăzi, cercetarea științifică a atins o asemenea înălțime încât a devenit posibilă descifrarea genelor "responsabile" pentru chelie; există evoluții legate de "reprogramarea" informațiilor genetice responsabile de cantitatea de păr de pe cap, etc.

Dar, pentru a înțelege toate acestea, trebuie să începeți cu un minim de cunoștințe despre structura, compoziția și fazele de creștere a părului.

Cum este aranjat parul. Structura umană a părului

Probabil că ați auzit cândva că parul este o substanță moartă. Așa e? Și așa și nu! Din punctul de vedere al fiziologiei, arborele de păr pe care îl vedem este o substanță care, pe bună dreptate, nu poate fi numită viață. Nu este alimentat cu sânge, fibrele nervoase nu se potrivesc și mușchii nu se alătură. Când ne tăiem părul, nu simțim nici o durere, părul nu sânge și nici un mușchi nu este întins când sunt trași. Și totuși... părul este o substanță vie care se poate reproduce. Celulele vii, care se înmulțesc cu o viteză extraordinară, se găsesc la rădăcina părului, care se află adânc în dermă.

Foliculul de păr este rădăcina părului cu țesuturile înconjurătoare care formează tegumentul exterior și interior și complexul de păr-glandular (glandele sebacee și transpirații, mușchiul care ridică părul, vasele de sânge și terminațiile nervoase). Ne naștem cu un anumit număr de astfel de foliculi, această valoare este programată genetic și nimic nu poate fi schimbat aici. Deși, probabil, în viitorul apropiat, oamenii de știință vor putea reprograma această informație ereditară - acum toate premisele au fost create pentru acest lucru.

La baza foliculului și a dermei este papila, un țesut conjunctiv care conține vase de sânge. Oferă nutriție și activitate de creștere a foliculului de păr.

Fiecare folicul de păr are o inervație și o musculatură proprie. Datorită mușchilor și terminațiilor nervoase, foliculul de păr are o sensibilitate tactilă care îi permite să facă mișcări subtile.

Atunci când mușchiul corespunzător - mușchiul care ridică părul - se contractă din cauza fricii sau sub influența frigului, părul se ridică și stoarcă pielea, formând cosuri sau așa-numitele "lovituri de gâscă" pe ea. Vasele de sânge care înconjoară foliculul pilos și papila îi furnizează toate substanțele necesare reproducerii celulelor și creșterii părului. O altă caracteristică distinctă a părului este faptul că rata de diviziune a celulelor sale ocupă locul al doilea în corpul uman după viteza de proliferare a celulelor din măduva osoasă.

Fiecare folicul de par este o formatie independenta cu propriul ciclu de crestere. În diferitele folicule, aceste cicluri nu sunt sincrone, altfel am fi pierdut tot parul în același timp, în timp ce acest proces se desfășoară treptat și imperceptibil.

Părul constă în principal din keratină - o proteină construită din aminoacizi. Unii dintre acești aminoacizi (cistină, metionină) conțin atomi de sulf (vom reveni la această informație atunci când luăm în considerare structura părului).

Compoziția chimică aproximativă a părului sănătos este după cum urmează:

15% apă, 6% linid, 1% pigment, 78% proteină.

Dacă părul a fost expus efectelor chimice sau fizice, dacă anumite boli sunt detectate, compoziția părului se poate schimba. De exemplu, cu vopsirea frecventă și perm, selecția analfabetică a produselor de îngrijire a părului, abuzul de metode de modelare termică, părul poate pierde un procent mare de umiditate. În acest caz, trebuie să selectați produse de îngrijire a părului de înaltă calitate care să restabilească nivelurile normale de umiditate.

Arborele de păr

Fiecare păr constă dintr-o rădăcină (aceasta este o parte a părului care este adânc în piele) și o tijă (o vedem la suprafață și acesta este exact ceea ce am numit părul în sine). În arborele de păr, se disting trei straturi concentrice.

Stratul exterior, sau cuticula - se mai numește și corpial.
Cuticula are o funcție protectoare, de barieră. Este format din șase până la zece straturi suprapuse de plăci de cheratină transparente, care sunt interconectate atât prin numeroase legături încrucișate, cât și prin straturi de lipide. Cuticula previne stresul mecanic și fizic asupra părului. Cuticula intactă reflectă bine lumina; păr strălucitor, elastic și nu se rupe. Stratul cortical, sau cortexul.
Cortex - substanța principală a părului (variind de la 80 la 85% din volumul său), care constă din milioane de fibre de cheratină. Ele sunt răsucite împreună și legate prin legături încrucișate puternice. Stratul medular este medulla centrală.
Aceasta este partea centrală a arborelui de păr, care nu este prezentă la om în toate tipurile de păr. De exemplu, nu există medulla în păr. Substanța creierului umple bulele de aer - datorită acestui fapt, părul are o anumită conductivitate termică. Medulla nu joacă nici un rol în schimbarea proprietăților chimice și fizice ale părului.

Structura și creșterea părului

Parul crește aproximativ 1-2 centimetri pe lună. Creșterea părului nou începe de la papila, care se află la baza foliculului de păr. Celulele se împart și se înmulțesc în interiorul substanței corticale (este formată de partea centrală a bulbului) - această zonă adiacentă direct la papilă se numește matricea. Pe măsură ce scalpul se deplasează spre suprafața scalpului, keratinocitele foliculare își pierd treptat nucleele, se aplatizează și keratinizează, umplând cu keratină solidă (keratinizată).

Printre celulele bulbului de păr se numără melanocitele, care determină culoarea naturală a părului. La gura foliculului de păr se deschide conducta glandei sebacee care conține sebum - o substanță uleioasă, care se eliberează pe suprafața pielii scalpului. Sebumul, împreună cu corneocitele exfoliante ale epidermei și normoflorului, este mantaua protectoare principală a pielii. În plus, lubretează părul. oferindu-le elasticitate, netezime și, într-o anumită măsură, respingerea apei.

Ciclul de păr

Ciclul de viață al unui păr este format din trei etape, durata acestuia variază de la 2 la 5 ani. Fiecare folicul de păr este programat genetic pentru a produce aproximativ 25-27 fire de păr. Fiecare par trăiește pe o "schemă individuală" și, prin urmare, fire de păr diferite se află în diferite etape ale ciclului lor de viață în același timp: 85% din firele de păr sunt în faza de creștere activă (anagen), 1% în faza de odihnă (catagen) % - în stadiul de depunere (telogen).

Anagen - diviziunea celulară continuă în matricea foliculară a părului, ca urmare a faptului că celulele noi se deplasează la suprafața pielii scalpului. Această perioadă de creștere activă durează 2-5 ani.

Catagen - divizarea celulelor din matrice încetinește și se oprește, foliculul de păr "hibernează". Becul de păr este detașat treptat de papilă. Această fază durează foarte scurt - aproximativ 3-1 săptămâni.

Telogen - reînnoirea celulară încetează timp de circa 3 luni (timpul în care se restabilește legătura dintre becul de păr nou sintetizat și papila de păr și părul nou intră în faza anagenă). Complet separat de papila dermică, becul telogen capătă o formă alungită și începe să se deplaseze spre suprafața integrată a scalpului. În timpul perioadei telogen, parul nou începe să crească, iar cel vechi cade.

Pe scalpul capului fiecărei persoane, în medie, există între 100 și 150 de mii de foliculi de păr, în care părul se formează, crește, apoi cădea. Cunoscând procentul de păr în diferite faze, putem calcula valoarea care caracterizează pierderea normală a părului. În mod normal, vom pierde o medie de 70-80 fire de păr pe zi.

Aminoacizi

Aminoacizii sunt componentele pentru creșterea sănătoasă a părului. Aminoacizii esențiali și alți nutrienți necesari pentru creșterea părului intră în corpul nostru cu hrană. Acestea sunt răspândite în organism prin fluxul sanguin și ajung la papila de păr prin capilare. De aceea, călătoria lungă spre părul sănătos și pielea sănătoasă este prin aderarea la o dietă echilibrată.

Un număr mare de aminoacizi, care se conectează unul cu celălalt, formează un lanț polipeptidic. Arborele de păr este similar în structură cu o frânghie sau cu un cablu electric cu trei fire. Lanțurile polipeptidice se împletesc, formând fire. Aceste fire, la rândul lor, se înfășoară unul pe celălalt, creează o structură supercoolată: combinând în mai multe bucăți, ele mai întâi formează protofibrile de păr, apoi microfibrele și, în cele din urmă, cele mai mari fibre, macrofibrili. Întorcându-se unul în jurul celuilalt, macrofibrilele formează fibrele principale ale stratului cortical.

Cruce conexiune

Lanțurile polipeptidice lungi, amplasate în fibrele stratului cortic al părului paralele una cu cealaltă, sunt conectate una la alta, formând punți transversale. Dacă nu ar fi fost pentru aceste legături covalente între anumite reziduuri de aminoacizi ale lanțurilor vecine, atunci lanțurile s-ar separa și fibra s-ar dezintegra. Aceste legături încrucișate dau keratinei calitățile sale unice: forța și elasticitatea.

De exemplu, legăturile disulfidice (legături între doi atomi de sulf) sunt cele mai puternice, determinând în principal forța naturală a părului. Principiul părului perm se bazează pe spargerea și restaurarea ulterioară a unui anumit procent din aceste legături.

Legăturile de hidrogen sunt mult mai slabe decât legăturile disulfidice, dar sunt mult mai numeroase. Acestea se formează datorită atracției reciproce a atomilor de hidrogen localizați pe lanțurile polipeptidelor adiacente. Aceste legături joacă un rol important în asigurarea elasticității părului.

Frumusetea si sanatatea parului

Înapoi la partea de sus a îngrijirii corporale
Înapoi la partea de sus a secțiunii Frumusețe și sănătate

http://diet-beauty.ru/iz-chego-sostoyat-volosy-cheloveka-na-golove/

Ce reprezintă părul uman: o descriere a structurii

Părul uman este o formațiune lungă și flexibilă care acoperă pielea în unele locuri, de exemplu, pe cap. Chiar și în cele mai vechi timpuri, părul capului și modul în care acestea erau purtate erau parte a identității proprietarului, ceea ce reflecta rolul său religios și social în societate. Pentru a avea un caracter atractiv, ar trebui să arate sănătoasă și naturală. În societatea modernă, majoritatea femeilor și bărbaților consideră că părul este o parte importantă și necesară a imaginii lor.

Structura umană a părului

Anatomia părului uman pe piele poate fi comparată cu un copac de pe pământ. În acest caz, un trunchi de copac este un trunchi de păr care are o structură fibroasă filamentară, iar pământul este un folicul, care este o cavitate în epidermă. Cavitatea foliculară are o formă cilindrică și o adâncime de aproximativ 4 mm. Fiecare păr uman constă dintr-o rădăcină situată în folicul și un trunchi situat deasupra suprafeței epidermei. Rădăcina este mai groasă decât trunchiul. Zona epidermei din jurul rădăcinii se numește regiunea papilară, care constă din țesut conjunctiv și o rețea de vase de sânge, asigurând părul cu toate substanțele necesare creșterii sale.

Pe masura ce parul creste din folicul ei, aparand deasupra suprafetei pielii. Acea parte a părului sub formă de fibră (trunchi), pe care o putem observa, este moartă din punct de vedere biologic. Cilindrul are o structură complexă și constă dintr-un nucleu și un număr de straturi exterioare care îndeplinesc o funcție protectoare și se numesc cuticule.

Cuticula este partea exterioară a trunchiului, care se confruntă în mod constant cu atacuri din mediul înconjurător, cum ar fi: vântul, ploaia, lumina soarelui, apa sărată, substanțele chimice, vopselele și efectele mecanice. Sănătatea unui cap de păr depinde de o condiție a unei cuticule. În prezent, în funcție de tipul de deteriorare a cuticulei, există un remediu adecvat pentru restaurarea acesteia.

După cum sa menționat mai sus, țesutul papilar situat la baza foliculului și furnizarea fiecărui villus cu nutrienți necesită, de asemenea, o îngrijire specială. Conține o dietă echilibrată care conține toate mineralele necesare, vitaminele și aminoacizii. Deficiențele vitaminei sau nivelurile anormale ale proteinelor, din cauza unei alimentații necorespunzătoare sau a unor modificări hormonale, pot întrerupe creșterea corectă a vililor și pot deteriora structura rădăcinilor acestora, ceea ce, la rândul lor, duce la probleme de chelie.

Structurarea fiecărui folicul este astfel încât are o glandă sebacee, care este responsabilă pentru producerea unei substanțe sebacee speciale. Această substanță este un lubrifiant natural pentru păr. Astfel, putem distinge două părți principale în structura părului:

 • Partea exterioară, care se numește tulpină sau tijă. Se compune din celule moarte complet keratinizate;
 • Partea subcutanată sau internă, care se numește rădăcină. Se compune din celule vii crescânde. Este rădăcina care permite villusului să crească.

Structura părului uman de pe cap include următoarele componente:

 • Carcasa interioară (carcasa) este o membrană celulară tubulară care se extinde în sus față de zona rădăcinii, separându-i pe aceasta din urmă de carcasa exterioară.
 • Carcasa exterioară (carcasă) este o cochilie care se extinde sub suprafața epidermei și înconjoară foliculul. Spre deosebire de carcasa interioară, grosimea acesteia scade cu adâncimea.
 • Ridicarea musculaturii Acesta este situat în apropierea foliculului și constă din fibre musculare netede. Oferă o locație verticală a vililor.
 • Ceapa. Volumul intern al foliculului, constând într-o colecție de celule din jurul zonei papillare, care este responsabilă pentru formarea de keratină.
 • Zona papilară este centrul hrănit al villusului. Acesta este situat în partea de jos a bulbului și este bogat în vase de sânge și nervi. Dacă ștergeți această zonă, villus-ul va dispărea.
 • Baril sau tija. Partea vizibilă și moartă a părului, care constă dintr-o parte centrală și două straturi exterioare: cortexul și cuticula.
 • Cuticula este partea vitrosală cea mai exterioară a villusului, formată din celule plate keratinizate fără pigment (transparent). Aceste celule se potrivesc strâns împreună.
 • Cortex - formează o mare parte vizibilă a vililor. Din cortex depinde de elasticitatea și capacitatea rezistenței mecanice a celui din urmă.
 • Partea din mijloc a trunchiului sau medulla, care poate conține pigmenți. Formată de celule care sunt ușor keratinizate și se învecinează una pe cealaltă. În structura unor vilii, această parte poate fi absentă.

Structura părului din figură și descrierea din secțiune pot fi vizualizate pe diagrama de la următorul link:

Proprietățile și compoziția părului uman

Cele mai importante caracteristici ale părului uman sunt următoarele:

 • Permeabilitatea, adică abilitatea de a absorbi lichide care trebuie luate în considerare înainte de aplicarea produselor chimice pe părul tău. Fibrele de keratină au capacitatea de a absorbi apa și pot absorbi umiditatea, egală cu o treime din greutatea proprie. Acest proces schimbă lungimea, diametrul și forma vililor.
 • Rezistența, adică capacitatea de a rezista gravitației. Această proprietate se datorează structurii și compoziției chimice a vililor, în special prezența sulfului în ele. Datorită acestui element, înainte de ruperea părului, apar o serie de transformări ale fibrelor de cheratină. Ca urmare a expunerii la păr a unor agenți chimici, această proprietate poate fi încălcată. De asemenea, părul poate rezista la temperaturi ridicate, până la 140 ° C - în stare uscată și până la 220 ° C - în umed. În plus, conținutul ridicat de sulf și structura compactă a fibrelor villus-ului îi conferă rezistență la atacurile diferitelor microorganisme.
 • Plasticitate. Datorită acestei caracteristici, putem schimba forma vililor în așa fel încât să nu se recupereze imediat. Datorită distrugerii legăturilor de hidrogen, este mai ușor să schimbați forma părului umed decât cea uscată.
 • Elasticitatea este o proprietate importantă, care este de a schimba forma, lungimea și diametrul villusului atunci când forța fizică este aplicată asupra acestuia și de a reveni la starea inițială atunci când această forță încetează să mai acționeze. Această caracteristică este asociată cu structura specifică a moleculelor de keratină și poate ajunge la cea de-a treia parte a lungimii normale a vililor. Proprietatea este deranjată de expunerea la umiditate, temperatură, raze ultraviolete și anumite substanțe chimice.
 • Proprietăți electrice care se manifestă prin frecare, de exemplu, în timpul procesului de pieptene și sunt cauzate de încărcarea electrostatică. Această încărcătură interferează cu pieptănarea normală. Puteți lupta în două moduri: umeziți părul sau puneți-l pe o substanță cosmetică grasă.

Compoziție chimică

Parul constă din proteine, lipide, oligoelemente, apă, pigmenți și alte substanțe.

 • 28% proteină;
 • 2% lipide;
 • 70% apă, săruri și alte substanțe.

Proteinele se găsesc în principal în keratina, care, împreună cu keratina unghiilor, conține mai mult sulf decât în ​​pielea umană. Keratin în sine este de două tipuri: dur și moale. Primul este prezent în cortex și cuticule, al doilea formează medulla.

Ciclul de viață și fazele de creștere

Părul este programat genetic pentru a pune în aplicare pe parcursul vieții 25 de cicluri cu o durată medie a fiecăruia în 4 ani. Ciclul este procesul de naștere, dezvoltare și deces al villusului. La rândul său, fiecare folicul are un ciclu propriu, indiferent de ciclurile foliculilor care îl înconjoară. În medie, pe capul unei persoane există 100.000 de vilii, iar creșterea lor este mai rapidă la tineri decât la adulți.

Ciclul de viață poate fi împărțit în trei faze principale:

 1. Anagen. În această fază, villus-ul se naște și crește. Această fază durează o medie de 3 ani, însă poate dura mai mult (4-6 ani), în funcție de ce parte a persoanei este părul. Astfel, durata anagenului pentru părul capului este de 3-5 ani, pentru părul corpului - 13-15 săptămâni, pentru barbă - 1 an, pentru mușchi și sprancene - 1-2 luni. Villusul crește fără a se opri din cauza mitozei constante a diviziunii celulare în folicul. Rata de creștere este de 0,5 mm / zi, adică 1,5 cm pe lună sau 10-20 cm pe an. Astfel, lungimea maximă a părului, de regulă, nu depășește un metru. Rata de creștere nu este constantă, diminuându-se cu creșterea lungimii părului. Aproximativ 85% din toate părurile se află în această fază.
 2. Catagenic - fază de tranziție, care durează trei săptămâni. În această fază, villusul se oprește și este separat de zona papilară a foliculului. Becul are o formă cilindrică. Aproximativ 1% din toate părurile se află în această fază.
 3. Faza telogen este o fază de repaus și o pierdere ulterioară a părului, care durează în medie trei luni. Rădăcina scade în dimensiune și rămâne în folicul. Aproximativ 14% din firele de păr sunt în faza telogen.

Tipurile de păr și culoarea sa

Structura foliculului determină tipul de păr. Deci, dacă are o formă cilindrică mică, atunci părul va fi subțire, dacă este mare, apoi gros. Dacă foliculul are o formă cilindrică, atunci părul va fi neted și dacă este plat, apoi ondulat.

În funcție de structura și aspectul său, se pot distinge următoarele tipuri:

 • Neted sau neted. Folicul are o formă rotundă și este orientat strict vertical față de suprafața pielii, formând un unghi drept cu acesta.
 • Vălurită. Foliculul are o formă ovală și este orientat la un unghi față de suprafața pielii.
 • Curly. Forma eliptică a foliculului și orientarea sa aproape paralelă față de suprafața pielii conduc la acest tip de păr.

Tipul neted este caracteristic pentru locuitorii din est, în timp ce cursa neagră are părul creț. Există, de asemenea, un tip mixt, de exemplu, un tip de lină netedă domină printre locuitorii din Caucaz.

Ce determină culoarea parului

Culoarea părului se datorează melaninei conținute în acesta. Există două tipuri de melanină: eumelanina, care este responsabilă pentru culorile întunecate, și pheomelanina, care provoacă culori deschise, cum ar fi alb sau roșiatic. Un amestec din aceste tipuri de melanină determină culoarea naturală a părului.

Este, de asemenea, adevărat că mai puțin melanina conține părul, tonurile mai luminoase pe care le va avea, adică o persoană cu păr negru conține mai mult din această substanță decât o blondă sau o blondă. Culoarea este o caracteristică individuală care este predeterminată genetic în același mod ca și culoarea ochilor sau pigmentarea pielii. Nu numai numărul și tipul, ci și forma de distribuție a granulelor de melanină din celulele de keratină ale tulpinii de păr (în cortexul acesteia) determină culoarea acestora din urmă.

În cele din urmă, culoarea părului este determinată de o combinație a următorilor factori:

 • ereditate;
 • Cursa;
 • Melanocitele care stimulează activitatea melanocitelor - celule care produc melanină.
 • Radiația solară. În timp ce pielea devine întunecată ca urmare a expunerii directe la radiațiile ultraviolete, părul uman devine mai ușor.
 • Vârsta. În timp, părul devine mai întunecat și mai întunecat până când atinge vârful. Apoi, melanocitele își opresc activitatea și părul începe să se lumineze până devine complet alb (procesul de încleiere).

Alți factori includ influența anumitor medicamente, alimentația slabă și dezechilibrată, metabolismul afectat normal, excitarea emoțională puternică, sarcina la femei și altele.

http://chebo.pro/zdorove/iz-chego-sostoit-volos-cheloveka-opisanie-stroeniya.html