logo

Matreata - nu fulgi de iarna pe umeri

Mulți oameni tratează matreata ca un inconvenient temporar cosmetic. Ei nu întreabă cum să scape de mătreață, crezând că nu are nevoie de tratament și că va trece pe cont propriu. Între timp, matreata poate fi unul dintre simptomele bolilor scalpului sau alte tulburări ale corpului și poate provoca probleme de comunicare și tulburări psihologice ca urmare a disconfortului social.

Ce este matreata

Mătreața este un simptom al unei afecțiuni patologice în care este deranjată descuamarea (desquamation) a celulelor moarte ale epiteliului excitat al scalpului sub forma unei detașări sporite și scalabile. Reprezintă acumulări pe scalpul scărilor de culoare gri sau alb. Unii autori consideră că mătreața și seborea sunt diferite, deși seborea este însoțită de mătreață. Cu toate acestea, majoritatea experților, pe baza datelor moderne, susțin că mătreața este doar o formă clinică ușoară a seboreei, care, în anumite condiții, dobândește un curs mai sever, sub forma dermatitei seboreice. Acestea din urmă au aceeași etiologie și patogeneză, care sunt caracteristice mătcii, dar manifestări clinice mai pronunțate.

În funcție de compoziția chimică și fizică a glandelor sebacee, boala este de obicei împărțită în seborrhea uscată sau (matreata uscată) și seborea uleioasă (mătreața uleioasă).

Mătreața uscată

Se produce ca urmare a unei secreții slabe a glandelor sebacee datorită vâscozității sale înalte, în ciuda producției suficiente de grăsimi. Probabilitatea unei activitati insuficiente de secretie a glandelor nu este exclusa. Acest tip de dermatoză este cel mai frecvent înaintea pubertății, dar în unele boli sau tulburări afectează și adulții.

Cu seborrhea uscată, straturile superioare ale epidermei pielii devin uscate, părul este fragil, subțire, cu vârfuri împărțite. Pielea devine mai sensibilă și iritabilă. Se produce apariția abundentă a mătreții cu coajă fină și căderea părului, peelingul pronunțat al pielii. În unele cazuri, cântarele de epiteliu se lipesc unul de celălalt, formând o crustă cenușie, albă sau gălbuie. Aceste fenomene sunt adesea însoțite de un sentiment de strângere a pielii și de mâncărime, mai ales după spălare. Pe pielea scalpului, pe corp în diferite locuri pot apărea pete roz sau roșiatice (seborrheide).

Mătase maroasă

Caracteristica principală a acestei opțiuni este suprafața lucioasă a pielii și părului. Există două forme de seboree uleioase - lichide, când consistența secreției glandelor sebacee seamănă cu consistența uleiurilor vegetale datorită conținutului ridicat de acizi grași liberi și a grosului - secretul are o consistență "testovatuyu".

Atunci când forma lichidă apare matreata matură uleioasă, care se lipesc împreună în scări mari și acoperă părul strălucitor de uleios. Acestea din urmă se lipesc împreună în fire, se umplu cu o o dată la 1 zi după spălarea capului și devin repede murdare. Munca fizică grea, stresul mental, o creștere a temperaturii ambiante conduc la o secreție de sebum și mai mare.

Este posibil apariția unor zone de inflamație a pielii (care, uneori, chiar "sângerări"), mâncărime și dezvoltarea alopeciei. Cursul bolii poate fi complicat prin blocarea foliculilor de păr, dezvoltarea infecțiilor stafilococice în ele și inflamația purulentă. După deschiderea pustulelor se formează cruste maroniu-gălbui, urmate de formarea de pete pigmentare.

Cu o formă groasă de seboree uleioasă, pielea se îngroațează, elasticitatea scade, gurile dilatăază glandele, blochează celulele grase ale epiteliului desquamated, elementele comedonale, ateromurile, care pot supuza, lăsând cicatricile după rezolvarea lor.

Cum arată mătreața sub microscop

Etiopatogeneza bolii

Fiziologie scurtă a scalpului

Înțelegerea mecanismelor de apariție a bolii este importantă nu doar pentru tricholog sau cosmetolog, ci și pentru pacient. O idee generală despre procesele fiziologice ale pielii, tulburările și consecințele acestora face posibilă realizarea prevenirii, alegerea agentului adecvat anti-mătreață și excluderea factorilor provocatori.

Cauzele și patogeneza bolii încalcă mecanismele de bază ale următoarelor stări și procese fiziologice:

 1. Funcțiile glandelor sebacee.
 2. Procesele de descuamare a epiteliului.
 3. Microbiocenosis.

Glandele sebacee

Scalpul este unul dintre zonele de acumulare maximă a glandelor sebacee, ale căror canale se deschid în foliculii de păr. Grăsimile ca urmare a amestecării cu secreția glandelor transpirație și, sub formă de emulsifiere, formează un film de emulsie apoasă. Astfel, pe suprafața pielii este creată o barieră de apă-lipidă. Împiedică pierderea excesivă de apă, protejează împotriva factorilor de mediu negativi - radiațiile solare, aglomerarea cu apă, efectele compușilor de aerosoli chimici, microorganismele patogene. La persoanele sănătoase, în decurs de o săptămână, între 100 și 200 ml de grăsimi este produsă de glandele grase.

Numărul de glande sebacee atinge câteva sute pe 1 cm pătrat. Dimensiunea și cantitatea lor depind de factorii neurogenici, vârsta, sexul și nivelurile hormonale, ereditatea. De-a lungul vieții, glandele sebacee suferă mai multe schimbări.

La copii, ele sunt mari și funcționale în repaus. În procesul de creștere și vârstă înaintată, glandele scad, iar în timpul pubertății cresc rapid. În timpul pubertății, funcția secretoare a glandelor sebacee crește simultan și prima dată apare mătreața. În adolescență, este fiziologic. La bărbați, cantitatea normală de secreție produsă depinde în mod direct de dimensiunea glandelor sebacee, iar la femei, cantitatea de sebum secretizată corespunde fazelor ciclului menstrual. Producția maximă apare în faza de ovulație.

Epuizarea epitelială

În plus față de producerea unei cantități mari de grăsimi, scalpul diferă de celelalte zone ale pielii printr-un grad înalt de exfoliere a celulelor moarte ale pielii moarte fără cornee din suprafața sa. Ca urmare a unui ciclu de dezvoltare în mod normal, keratinocitele bazale (celulele stratului epidermal inferior) trec treptat în stratul superior timp de 25-30 zile, pierd apă, devin keratinizate și cad. Stratul corneum constă din 25-35 straturi de celule epiteliale adiacente unul altuia și interconectate de lipidele intercelulare. Procesele de creștere și descuamare reprezintă o reînnoire fiziologică a pielii, care se produce continuu.

microbiocenosis

Microbiocenoza scalpului este o combinație de microorganisme - saprofite, bacterii patogene și bacteriene patogene, filamentoase, mucegai și ciuperci lipofile cum ar fi drojdiile. Dintre acestea, importanța principală se acordă fungilor de drojdie Malasseziafurfur, Pityrosporumovale și Pityrosporumorbiculare, care sunt variante diferite ale aceleiași specii (Malassezia), precum și Malasseziarestricta și Malasseziaglobosa, care trăiesc numai în scalpul capului.

Într-o formă sau alta, acest tip de ciupercă este prezentă ocazional sau permanent în 90% din oameni. Locul localizării acestora este secțiunile superficiale și medii ale stratului corneum, între plăcile excitate și în interiorul lor, foliculii de păr. Unele dintre ciuperci nu sunt doar lipofile, ci și complet dependente de prezența grăsimilor. În acest sens, ele se stabilesc și trăiesc în principal în zonele de piele cu un număr mare de glande sebacee și activitatea lor cea mai mare - pielea scalpului, spatele, în special regiunea interscapulară, secțiunile superioare ale suprafeței anterioare a toracelui. Ciupercile sunt implicate în descompunerea celulelor moarte și în transformarea acizilor grași saturați în esteri de colesterol și colesterol, pe care se hrănesc. Dacă pielea este sănătoasă și nu există condiții pentru activarea și reproducerea microorganismelor, ele nu provoacă boli.

Mecanismele fiziologice care curg constant și interdependente contribuie la:

 • menținerea stării acido-bazice a scalpului;
 • constanța metabolismului celular și respirația tisulară;
 • funcționarea normală a sistemelor fagocitare limfocitare și intraepidermale care efectuează funcții imunitare, de protecție și procese de auto-sterilizare;
 • asigurarea microbiocenozelor pielii.

Cauzele matretii si mecanismele formarii ei

Rolul decisiv în apariția bolii aparține ciupercii asemănătoare drojdiilor speciilor Malassezia, care fac parte din flora reziduală a microorganismelor de pe scalp. Ele sunt activate atunci când o încălcare a cel puțin una dintre stările fiziologice:

 • raportul dintre microorganismele care alcătuiesc microbiocenoza pielii;
 • modificări ale funcției glandelor sebacee;
 • modificări ale stării acido-bazice pe suprafața pielii;
 • maturarea precoce a celulelor epiteliale - ciclul lor de viata in matreata este redus de 2-3 ori (de la 5 la 14 zile), numarul straturilor celulare scade si nu depaseste zece, iar celulele care nu au timp sa se usuce complet, se lipesc impreuna si se transforma in matreata galben-galbena. Celulele și straturile își pierd interpunerea secvențială și sunt plasate aleator.

Aceste tulburări, precum și caracteristicile anatomice ale scalpului (abundența părului și a glandelor sebacee, rata ridicată de descuamare a celulelor epiteliale și secreția glandelor sebacee ale capului, transpirație și grăsime în păr și pe suprafață, temperatură favorabilă și umiditate) asigură condiții optime pentru viața și reproducerea microorganismelor în mod permanent și temporar aici.

În special, ciupercile de Malassezia se înmulțesc rapid. În același timp, având o activitate mare de lipază (enzimă care descompune grăsimea), acestea împart o cantitate mare de trigliceride de sebum. Ca urmare, se formează, respectiv, cantitatea de acizi grași care provoacă iritație și mult mai mult decât în ​​comparație cu starea normală a pielii. Aceasta, la rândul său, duce la procese inflamatorii, exfoliere excesivă și mătreață.

În plus, compoziția sebumului include acidul oleic, care în sine poate provoca descuamarea epiteliului. Conținutul său ridicat ca urmare a secreției excesive a glandelor sebacee cauzează, de asemenea, mătreața și mâncărimea scalpului, secreție suplimentară de sebum.

Toate aceste procese precum cronicizare deteriorarea mecanică a pielii (când zgariere) provoacă tulburări ale epidermei formarea barierei crustelor solzoase, inflamații, infecții cu microorganisme patogene este prezent în mod constant, supurație și t. D. Astfel, un cerc vicios este format din boala.

Factori care contribuie

La apariția mătcii predispune în principal factori precum:

 1. Predispoziția genetică. Unii experți consideră că factorul genetic provoacă un număr mare și o cantitate mare de glande sebacee, compoziția unturii și producția excesivă, sensibilitatea sporită a glandelor la hormonii sexuali. Cu toate acestea, această teorie este adevărată doar pentru un mic procent din persoanele care suferă de mătreață și seboree.
 2. Caracteristicile fiziologice ale femeilor. În ciuda acelorași mecanisme de apariție și dezvoltare a bolii la ambele sexe, cauzele suplimentare ale matreții la femei sunt schimbările în nivelurile hormonale în timpul ovulației și în timpul sarcinii, care măresc sensibilitatea scalpului la formarea inflamației.
 3. Disfuncția glandelor endocrine, în special a glandelor sexuale și a pancreasului.
 4. Boli ale ficatului, stomacului și intestinelor.
 5. Tulburări ale sistemului imunitar și un răspuns imunitar atipic la ciuperci asemănătoare drojdiilor speciilor Malassezia. La persoanele cu stare normală a sistemului imunitar, mătreața și dermatita seboreică se găsesc numai în 1-3% din cazuri.
 6. Radiație ultravioletă excesivă și îngrijire igienică necorespunzătoare a scalpului.
 7. Afecțiuni ale pielii (eczeme, versicolor versicolor, neurodermită).
 8. Stările depresive pe termen lung și stresul nervos și emoțional excesiv, boala mintală, parkinsonismul.
 9. Nutriția necorespunzătoare și proastă, lipsa vitaminelor din grupul "B", zinc, cupru.

Tratamentul bolii

Tratamentul eficient al matretii este imposibil fara eliminarea sau reducerea semnificativa a efectului factorilor provocatori. Dintre agenții terapeutici, cele mai eficiente sunt șampoanele terapeutice speciale selectate corect. Mai mult, în special atunci când boala curent lung si in dermatita seboreica pas fără elemente purulente recomandă folosirea cap de masaj, ozon, darsonvalizare, mezoterapie folosind complexele de vitamine și oligoelemente.

http://bellaestetica.ru/estetika/kak-izbavitsja-ot-perhoti.html

Ce este matreata si cum se poate face cu ea

Datorită numeroaselor reclame ale medicamentelor pentru mătreață, mulți oameni au o idee înșelătoare că motele albe împrăștiate prin păr sunt doar un mic defect cosmetic care poate fi eliminat cu ajutorul șamponului.

Conform sondajelor de opinie, una dintre problemele cele mai dureroase și enervante pe care atât bărbații, cât și femeile încearcă fără succes să le rezolve pe cont propriu sunt mătreața. Datorită numeroaselor reclame ale medicamentelor pentru mătreață, mulți oameni au o idee înșelătoare că motele albe împrăștiate prin păr sunt doar un mic defect cosmetic care poate fi eliminat cu ajutorul șamponului. Lipsa unui rezultat pozitiv provoacă îndoială - în samponul în sine, dar nu și în corectitudinea măsurilor luate. Așadar, merită să ne gândim la faptul că mătreața nu are loc doar așa, este doar un simptom extern, semnalizând că anumite probleme interne au apărut în corpul vostru?

De unde vine matreata?

Matreatul nu este altceva decât scalpi excitat, ocazional exfoliați de pe suprafața scalpului. O schimbare completă a celulelor din stratul superior (stratum corneum) al pielii are loc la fiecare 4 săptămâni, astfel încât mătreața într-o formă ușoară este un fenomen fiziologic normal.

Cu toate acestea, nu totul este atât de simplu. În plus față de o astfel de mătreață banală, care apare regulat la fiecare 4 săptămâni și nu este asociată cu modificări patologice ale scalpului, mătreața poate fi un semn al diferitelor boli ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale pielii, caracterizată prin erupții cutanate, inclusiv pe scalp. Aceasta se manifestă, de obicei, sub forma formărilor inflamatorii roșii roz - noduli care se ridică deasupra nivelului pielii, predispuși la fuzionarea în plăci mari, acoperite cu cântare alb-argintiu, care sunt ușor separate și în același timp arata ca și mătreața.

Astfel, determinarea adevăratei cauze a mătcii în fiecare caz necesită consilierea unui specialist - un dermatolog sau tricholog, precum și un examen medical special.

Mătreața ca semn de seboree

După cum au arătat observațiile, în majoritatea cazurilor, mătreața este una dintre manifestările de seboree. Ce este?

Seborrhea (din sebumul latin - grăsime și greacă, Rrhea - curent) este o afecțiune a pielii feței, a scalpului, a spatelui, a pieptului, principalul simptom al căruia este o defalcare a procesului de formare a grăsimii în piele. Acest lucru se poate datora schimbărilor atât în ​​funcția de excreție a glandelor sebacee, cât și în compoziția chimică a sebumului. Când seborea seboreică cel mai adesea pielea din zonele afectate strălucește, devine poroasă, părul este gras, gurile glandelor sebacee sunt înfundate de celulele cutanate exfoliate și, prin urmare, acneea apare pe pielea expusă și pe mătreața pe scalp. Mai puțin frecvent, cu seboree, pielea pare uscată, în timp ce este foarte sensibilă și iritabilă, iar mătreața este abundentă și se desprinde ușor. Această boală este, de asemenea, caracterizată printr-un curs cronic, cu exacerbări frecvente.

Procesul normal de formare a grăsimii în piele este după cum urmează. Componentele principale ale sebumului sunt substanțe care se remarcă pe suprafața pielii, sunt amestecate cu secreția de glande sudoripare, formând apă și acoperire cu grăsime - aceasta protejează pielea, inhibând creșterea și reproducerea agenților patogeni. Caracteristicile cantitative și calitative ale sebumului depind de starea generală a corpului, în special de sistemul nervos și endocrin, precum și de starea tractului gastro-intestinal. În plus, un rol important îl joacă aici sexul, vârsta, dieta, comorbiditățile, climatul și sezonul - toate acestea pot schimba compoziția secreției glandelor sebacee, reducând proprietățile protectoare ale sebumului, ceea ce, la rândul său, creează condiții pentru reproducerea germenilor și dezvoltarea bolii. În plus, predispoziția ereditară la dezvoltarea acestei boli este esențială în apariția seboreei.

Cea mai mare cantitate de sebum se formează și se eliberează în timpul pubertății. Prin urmare, cel mai adesea seborea se dezvoltă în vârstă de 14 până la 25 de ani ca rezultat al unui dezechilibru al echilibrului între hormonii feminini și masculi.

În plus, seborrhea se poate dezvolta datorită îngrijirii necorespunzătoare a scalpului - atunci când se spală cu șampoane în condiții de slabă calitate, în special alcaline, vopsire frecventă și înălbirea părului, perm etc., precum și din cauza lipsei de vitamine în alimente, factorii atmosferici și alte lucruri.

Dacă luați un eșantion de piele și examinați-l sub microscop, puteți observa următoarele semne caracteristice ale seboreei: îngroșarea excesivă a stratului de suprafață (excitat) al pielii - hiperkeratoză sau keratinizare și, prin urmare, peeling îmbunătățit al pielii, de aici matreata; o creștere (hipertrofie) a glandelor sebacee; semne de inflamație în jurul părului și vaselor de sânge. Ca rezultat al keratinizării crescute, secreția este împiedicată, apare malnutriția, iar apoi glandele sebacee și papilele de păr mor.

Tipuri de seboree

Analizând semnele bolii și cursul ei, seborea uleioasă, uscată și mixtă este izolată. Seborrhea uleioasă este împărțită în seboree groase și lichide. Care sunt semnele lor caracteristice?

Seborrhea uleioasă groasă

În acest caz, pielea este sigilată, elasticitatea acesteia este redusă. Culoarea pielii este maro-gri, gurile glandelor sebacee sunt larg extinse, părul este gros, aspru și dur. Adesea, conducta excretoare a glandei sebacee este blocată de celulele pielii respinse, saturate cu sebum. Dacă strângeți acest element, atunci o masă groasă de grăsime este stinsă. Deci, există un comedo (anghilă neagră) - o mufă de corn. În această formă de seboree, chisturile glandelor sebacee (ateroma) sunt destul de frecvente, cu o autopsie care dezvăluie o masă similară cu cea de cheag. În cazul inflamației ateromului, se deschide, puroiul este secretat și apoi se formează cicatrice.

Complicațiile acestei forme de seboree sunt bolile cutanate pustulare cauzate de stafilococi și streptococi, de exemplu, fierbe.

Formă lichidă de seboree uleioasă

În această formă de seboree, pielea seamănă cu o coajă de portocală: porii sunt lărgiți, pielea strălucește și sebumul este secretat din canalele dilatate ale glandelor sebacee. Părul de pe cap strălucește, are aspectul de a fi uns, îmbibat cu sebum încă 2-3 zile după spălare, sunt lipite împreună în fire. Părul acoperă strâns cântece abundente galbene de piele. Poate provoca mâncărimea pielii, precum și dezvoltarea de chelie. Complicațiile în acest caz sunt toate aceleași boli ale pielii purulente, dar deja pronunțate și mai severe, cum ar fi furunculoza - furunculi multipli, impetigo - leziuni ale foliculilor de păr, cu formarea de pustule în locul lor, care se deschid spre transformarea în cruste groase de miere; după căderea căruia pot rămâne pete pigmentate.

Seborrhea uscată

Această formă de boală creează aspectul de piele uscată, deși sebum este produs, dar este vâscos. Este slab secretizat din glandele sebacee, astfel încât straturile superficiale ale epidermei arata suprasolicitate. Pielea, în acest caz, este foarte sensibilă și ușor iritată. Mătreața acoperă complet scalpul și părul, ușor de înfundat, apare mâncărime. Uneori, mătreața se suprapune unul pe altul, formând cruste de culoare gri-gri sau gălbui. Peelingul se dezvoltă fie în regiunea occipitală-parietală, fie pe întreaga suprafață a scalpului. Parul este uscat, subțire, fragil, cu vârfuri despicate.

Cu seborea uscată a scalpului, este activată o ciupercă microscopică - Pityrosporum ovale, care este comună pentru mulți oameni și nu provoacă boala, dar în anumite condiții - muncă fizică intensă, imunitate redusă, perioada postpartum etc. - devine periculoasă pentru sănătate și crește seborea.

Seborrhea mixtă

Se caracterizează printr-o combinație de semne de seboree uleioase și uscate, de exemplu, pielea feței - fruntea, nasul, bărbia - uleiul și pe obraji - uscate. În plus, se pot observa cazuri de forme mixte de seboree uleioase: pe față sunt semne de formă lichidă de seboree uleioase, iar pe scalp - gros.

Separat, este de remarcat o complicație atât de frecventă a seboreei scalpului ca alopecie seboreică (alopecie). Aceasta apare ca urmare a tratamentului incorect sau complet absent la aproximativ 25% dintre oameni. Cel mai adesea, acest proces se dezvoltă după cum urmează. Inițial, pierderea parului este moderată și nu depășește starea normală în care începe o eliberare crescută de sebum (seborea fiziologică). La unii pacienți, seborea fiziologică dispare independent după 2-5 ani, iar cantitatea de sebum secretizată devine normală. În alte cazuri, acest proces nu este normalizat prin el însuși, și mai târziu, seborea persistentă se formează, rezultând în căderea părului. Viața unui păr nou este scurtată, devine subțire, subțire și este înlocuită treptat de părul de puf. Mâncărime, durere, disconfort și un sentiment de strângere a scalpului. La femei, subțierea părului apare mai frecvent în zona frontală, spre deosebire de bărbații, ale căror păr cade greu în zona fronto-parietală și se subțiază la temple și spatele capului. Pe scalp există un fulg pronunțat (mătreața), baloanele sunt galben-gri, gras, ușor de separat când se scutură, unele dintre ele pe păr. Când examinăm pielea scalpului sub microscop, este clar că vaginul rădăcină al părului, papiii și bulbului se schimbă puternic și uneori ireversibil și, prin urmare, reînnoirea părului pierdut este aproape imposibilă. În astfel de cazuri, femeile au adesea menstruație neregulată.

Tratamentul cu seboree

Cum poate fi vindecată seborea? În primul rând, tratamentul ar trebui să înceapă prin eliminarea cauzelor bolii. În prima etapă este necesară o examinare aprofundată de către un specialist (tricholog sau dermatolog) și normalizarea lucrării acelor organe și sisteme în care se găsește patologia (glandele endocrine, tractul gastro-intestinal, sistemul nervos central).

Tratament reparator

Un loc important în tratamentul seboreei se acordă tratamentului restaurativ: este un somn adecvat, mersul în aer proaspăt, jocul sportiv. În alimente, ar trebui să limitați cantitatea de grăsimi animale, carbohidrați, sare, feluri de mâncare picante și afumate, alcool. Alimentele ar trebui să fie bogate în legume, produse lactate, vitamine. Terapia cu vitamine trebuie combinată cu aportul de microelemente, dacă este necesar (acest lucru este decis numai de medic), vitaminele pot fi prescrise sub formă de injecții intramusculare prin cursuri specifice. În caz de nevroză, depresie mentală, medicamente de valeriană, mamă, etc. sunt prezentate. Tratamentul sanatoriu-resort oferă rezultate bune în acest caz.

În cazul seboreei grase, se recomandă administrarea de medicamente hormonale care au capacitatea de a suprima producția excesivă de hormoni masculini în organismul feminin - astfel este posibilă reducerea secreției de sebum (de exemplu, medicamentul contraceptiv "DIANE-35"),

Tratament local

Asigurați-vă că acordați atenție faptului că folosirea șampoanelor pe scară largă pentru mătreață, ca să spunem așa, prin încercări și erori, poate provoca numai iritarea scalpului, precum și agravarea cursului bolii.

Pentru a combate mătreața, trebuie să utilizați șampoane medicinale, care sunt selectate individual de medic pentru fiecare pacient după o examinare preliminară, în funcție de tipul de seboree. În mod convențional, ele sunt împărțite în:

 • sampoane antifungice: ele conțin ketoconazol (un alt nume mai cunoscut - nizoral);
 • sampoane antibacteriene: ele conțin substanțe antibacteriene - octopriroci, piridon zinc;
 • exfolierea șampoanelor, acționând ca un fel de frecare pentru scalp: ele conțin ingrediente exfoliante - acid salicilic, sulf;
 • șampoane cu extracte de plante, de exemplu, gudron, care elimină bine excesul de grăsime din scalp, au efecte anti-seborice, antibacteriene și antifungice, precum și altele.

În plus, șampoanele medicinale sunt capabile să restabilească structura părului deteriorat, să încetinească divizarea accelerată și reproducerea celulelor scalpului, de regulă, acestea nu conțin arome, coloranți și conservanți și, prin urmare, nu provoacă alergii și nu irită scalpul.

Cum să aplicați șampoane medicale? În primele două până la patru săptămâni, acestea ar trebui utilizate pentru spălarea capului cel puțin de două ori pe săptămână, în viitor - de 1-2 ori pe săptămână timp de 1,5-2 luni. Dacă este necesar, tratamentul poate fi repetat. Pentru a consolida și menține efectul terapeutic după cursul principal, se recomandă utilizarea șampoanelor cu un nivel de aciditate neutru (pH).

Există și alte forme medicamente care pot fi utilizate ca agenți externi în tratamentul seboreei, de exemplu, aerosoli, loțiuni care împiedică creșterea microorganismelor pe piele, eliminând arderea, mâncărimea și scalarea excesivă.

Una dintre metodele tradiționale de tratare a seboreei uscate, care poate fi găsită chiar și acum, este frecarea unguentului sulfuros salicilic în scalp, precum și loțiuni care conțin acid salicilic, acid boric, resorcin, sulf și creme care conțin vitaminele A, E și F. Pregătiți-vă într-o farmacie prin prescripție medicală.

Un loc special în tratamentul seboreei scalpului este medicina pe bază de plante - tratamentul cu plante medicinale, dar numai dacă pacientul nu este alergic la plante medicinale.

Iată câteva rețete pe care le puteți folosi.

Când seborea uscată: crapă de cătină de măsline turnă ulei de măsline în raport de 1: 3, încălzit într-o baie de apă timp de 30 de minute. Apoi, insistați-o într-o noapte și frecați în rădăcinile părului. În același timp, pielea și părul se hranesc cu vitaminele conținute în uleiul de cătină.

Pentru seborrhea uleioasă: se încălzesc într-o baie de apă timp de 10 minute în 3 litri de apă, se încălzesc într-o baie de apă, insistă într-o noapte și se utilizează o soluție caldă cu proprietăți dezinfectante pentru spălarea capului. Rădăcinile de brusture pot fi folosite: 2 linguri de rădăcini uscate și tocate sunt turnate cu un pahar de apă clocotită, fierte timp de 10 minute într-o baie de apă, filtrată și frecată de 2-3 ori pe săptămână în rădăcinile părului timp de o lună. Această procedură ajută la pierderea părului.

Urzica frunze întărește bine rădăcinile părului și restabilește circulația sângelui în scalp. Un amestec de 50 g frunze de urzică zdrobită și 50 g rizomi de urzică se toarnă 0,5 litri de oțet și 0,5 litri de apă, fierbe într-o baie de apă timp de 30 de minute. Stomacul afumat masajează scalpul de 1-2 ori pe săptămână.

Pentru spălarea și clătirea capului, se folosesc musetelul și florile de gălbenele care au proprietăți dezinfectante, ceapa și măcinarea usturoiului, care suprimă dezvoltarea agenților patogeni și îmbunătățesc circulația sângelui.

Pentru tratamentul scalpului sunt utilizate pe scară largă o varietate de metode de fizioterapie, de exemplu, masajul scalpului cu azot lichid (tratament la rece), care datorită temperaturii scăzute activează metabolismul în piele, foliculii pilosului, glandele sebacee, stimulează sângele și limfaticul nave.

Foarte bine imbunatateste circulatia sangelui in scalp si masajul manual timp de 10-15 minute. Acest tip de masaj se poate face independent acasă. Mișcările de masaj se efectuează cu plăcuțe de 2-5 degete pe părți în diverse direcții: longitudinal, transversal, circular. Este convenabil să faceți acest lucru într-o poziție așezată, cu capul ușor înclinat la piept. Începeți mișcările de la frunte la occiput și de-a lungul partițiilor transversale - de jos în sus (de la auriculi și gât până la mijlocul regiunii parietale). Masajul este cel mai bine pentru a începe cu pieptene cu o perie de masaj în toate direcțiile timp de 2-3 minute. În timpul auto-masajului scalpului, utilizați următoarele tehnici:

 • stropirea superficială cu vârful degetelor;
 • frecare (rectilinie, spirală);
 • cu degetele intermitente sub formă de gheare sub presiune, de pe scalp.

Pentru a preveni seborea, se recomandă distrugerea pieptenilor pe care l-ați folosit în timpul bolii, schimbarea sau tratarea pălăriilor. Dacă țesătura coșului permite, poate fi fiartă cu detergenți și irigată cu o soluție de oțet și apoi plasată în saci de plastic închise timp de 24-48 ore. Dacă astfel de manipulări nu pot fi făcute, atunci este mai bine să schimbați capul.

Încă o dată, spunem că programul de tratament pentru seboree ar trebui să fie ales strict individual de către un medic - un tricholog sau un dermatolog, în funcție de manifestări, de rezultatele unei examinări aprofundate. După tratamentul prescris și respectarea tuturor recomandărilor medicale, starea pielii se normalizează, mătreața dispare și o dietă echilibrată și procedurile de recuperare nu le permit să se întoarcă din nou.

Julia Khrebtova
Ph.D., dermatocosmetolog,
departamentul de cosmetologie
Centrul Științific Național de Medicină Preventivă al Ministerului Sănătății al Federației Ruse

http://www.7ya.ru/article/Chto-takoe-perhot-i-kak-s-nej-borotsya/

Cauzele și tratamentul mătcii pe cap: ce se poate face

Matreata pe cap (latina Squamae) este particule moarte ale pielii. Exfolierea pentru o lungă perioadă de timp, particule poate fi o problemă. Este bine că medicamentele și metodele tradiționale au fost dezvoltate pentru a le combate. Cântarele se găsesc în diferite grosimi și forme: stratificate, în formă de frunze, solzoase și în diferite culori: gălbui, albicios, gri-argint.

Cauze ale matretii

Seborrhea este o boală caracterizată prin matreata. Se caracterizează prin funcționarea defectuoasă a glandelor sebacee, care determină o slăbire sau întărire a producției de sebum, precum și o modificare a compoziției sale chimice. Apariția bolii se datorează cauzelor externe și interne. Externe includ:

 • Îngrijire incorectă.
 • Uscarea excesivă a pielii datorită utilizării călcatului și a uscătorului de păr.
 • Abuzul produselor cosmetice: geluri, vopsele, lacuri.
 • Încălcarea igienei personale: folosirea unui pieptene, a barretului, a foarfecelor de către mai mulți oameni.

Principala cauză internă este disfuncția glandelor sebacee. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori:

 • Tulburări metabolice.
 • Patologia tractului digestiv.
 • Eșec în pancreas sau tiroidă.
 • Fungus.
 • Ereditatea, în special structura pielii.

Calitatea și cantitatea de secreții depind de starea corpului, sexul, vârsta, boala. Cursul bolii este complicat de hipovitaminoză, boli cronice, igienă precoce, consumul de alimente grase sau dulci.

În timpul pubertății, cantitatea de grăsimi crește, la vârsta înaintată scade. De la 14 la 25 de ani, echilibrul între hormonii feminini estrogen și șirogenii masculi este rupt, bărbatul devine mai mult. Acest lucru determină o creștere a conținutului de grăsime al scalpului, spatelui și feței, care poate duce la mătreață în locuri, pe cap, pe față, pe umeri.

Compoziția secrețiilor din seboreea se schimbă datorită cantității crescute de acizi grași.

Tipuri de boli

Există seboree uscate și uleioase. Uleiul este subdivizat în lichid și gros. Acesta apare adesea în zonele epidermei cu un număr mare de glande sebacee: pe scalp, pe față, pe piept și pe spate.

Forma uscată

Agentul cauzal al bolii este ciuperca Pityrosporum ovale (sau Malassezia Furfur). El trăiește în pace cu mulți oameni, fără a fi îngrijorat. Este activat în anumite condiții: muncă fizică, imunitate redusă, starea mentală sau psiho-emoțională stresantă, perioada postpartum.

Sebum este produs, dar structura sa se schimba. Ea devine vâscoasă și se înrăutățește. Suprafața pielii arată uscată, devine hipersensibilă. Matreata de fulgi, capul incepe sa mancarimi. Când cântarele de stratificare apar leziuni gălbui, cenușii sau albicioase. Peelingul sparge întreaga suprafață a scalpului sau regiunea gâtului și a coroanei. Exfoliază părul, devine fragil, subțire și uscat.

Tip gros de grăsime

Pielea este excesiv de densă, are o culoare gri-maronie, elasticitatea este redusă. Parul este greu și gros. În gurile dilatate ale conductelor sebacee, un dop este format din secreții și particule keratinizate. Dacă strângeți un comedo, atunci este eliberată o masă groasă. Uneori comedoanele se dezvoltă în chisturi (aterom). Cu inflamația ateromului, se eliberează puroi și se formează o cicatrice.

Stafilococul și streptococile au provocat complicații pustuloase severe.

Tip de grăsime lichidă

Porii sunt lărgiți, din care se eliberează grăsime în exces. Părul trebuie să fie spălat frecvent, deoarece pentru 2-3 zile acestea par a fi uleiate și agățate cu fire lipite. Galben blocat împreună se scinde strâns adiacent la păr. Deseori boala este însoțită de mâncărime. În cazuri rare, este posibilă chelie.

Există complicații purulente, mai pronunțate decât în ​​formă uscată. Folicile de păr se transformă în pustule, iar la deschidere formează cruste groase de culoare miere. Culoarea pielii sub focarele infecției variază.

Seborrhea mixtă

În forma mixtă a bolii, o parte a pielii este predispusă la grăsime, parțial uscată. De exemplu, pielea de pe obraji este uscată, pe frunte, nas și bărbie este uleioasă. Există cazuri de amestecare a lichidelor și a formelor groase de seboree grase. De exemplu, pielea feței are semne de formă uleioasă, scalpul este uscat.

Alopecia seboreică

Aceasta este o complicație care apare la fiecare patra, dacă boala subiacentă este tratată incorect sau mătreața nu este tratată.

Inițial seborea fiziologică se dezvoltă: pierderea părului este aceeași, deși o eliberare crescută de grăsime a început deja. Uneori procesul se normalizează în decurs de 2-5 ani. În alte cazuri, seborea fiziologică curge în cronică, ducând la chelie.

Părul devine subțire, fragil, viața este scurtată, sunt înlocuite cu păr dulce. Procesul este însoțit de un sentiment de etanșeitate a pielii, mâncărime și senzații dureroase neplăcute.

La femei, zona frontală se tunde mai des. La bărbați, chelie afectează templele, partea din spate a capului, partea fronto-parietală.

Partea păroasă a capului este acoperită cu baloane de culoare galben-gri, uleioase. Ele sunt ușor separate prin acțiuni mecanice, unele rămân pe păr. Sub microscop, este clar că foliculul de păr este foarte modificat. Adesea, schimbările sunt ireversibile, astfel încât nu se produce reînnoirea părului pierdut. La femei, alopecia seboreică este adesea însoțită de menstruație neregulată.

Dermatită seboreică

Caracterizată prin exfoliere și inflamație îmbunătățită a pielii. Inflamați și mâncărimi gât, coji de urechi, pliuri de piele, zona sprâncenelor. Când scarpinați un risc crescut de infecție. Parul este uscat, subțire, rupt rapid, vârfurile sunt predispuse la secțiunea transversală.

Tratamentul la tricholog

Determinarea tipului de boală și a metodelor de tratament este sarcina trichologului. El poate afla de ce boala a apărut, gradul de dezvoltare, vă va spune cum să tratați matreata.

Mătreața este un simptom, pentru eliminarea ei este necesară reglarea activității glandelor sebacee. Ele sunt situate în straturile inferioare ale epidermei, astfel încât tratamentul trebuie să fie din interior. Șamponul ajută la îndepărtarea matreții și a grăsimii de pe suprafață. În plus, loțiuni și măști prescrise, complexe de vitamine.

Pentru tratamentul seboreei, medicul prescrie medicamente, concentrându-se asupra substanței active. Puteți găsi următoarele medicamente în farmacii:

 • Șampoane "Dermazol", "Nizoral" cu ketoconazol. Folosit pentru a lupta împotriva ciupercii. Eficace în stadiul inițial, cu utilizare pe termen lung pot avea dependență și performanță redusă.
 • Lotiune "Bifon" cu bifonazol. Acționează similar cu medicamentele cu ketoconazol, dar rămâne mai mult pe scalp. Rezistența la componente în ciuperci nu este respectată.
 • Sulsena cu acid salicilic. Instrumentul acționează împotriva matreții, exfoliază, împiedică formarea. Cauza - ciuperca - nu afectează.
 • Șampon "Friderm" cu gudron. Cojile fulgi active, aplicate în stadiul inițial, promovează regenerarea celulară.
 • Preparate cu sulf, seleniu și octopirod.

Produsele care conțin mai multe componente sunt preferate dacă există o mulțime de mătreață pe cap. Ce trebuie făcut dacă o vizită la medic este amânată? Înțelepciunea populară va veni la salvare.

Medicina populara

Generațiile anterioare știau ce să facă dacă ar fi fost multă mătreață pe cap. Ingredientele medicinale și ierburile incluse în rețete nu numai că fac față unui simptom neplăcut, ci și întăresc părul. În cazuri avansate, metodele tradiționale sunt folosite ca ajutor.

 • Extindeți 2 comprimate de aspirină și adăugați la șampon la spălare. Lăsați masa pe păr timp de 5 minute, clătiți-le bine.
 • Masca cu ceapa este eficienta, dar are un miros persistent. Sucul bulbilor amestecat cu 2 gălbenușuri de ou, o lingură de miere, se adaugă 2 lingurițe de ulei vegetal și decoctul de urzică. Masca țineți capul cel puțin o oră. Pentru efect mai mare, puteți pleca peste noapte.
 • Se amestecă o lingură de suc de portocale, 2 lingurițe de suc de aloe, gălbenuș de ou și cățel de usturoi tocat. Se amestecă amestecul în piele și se lasă timp de 40 de minute, clătiți bine. Ca balsam puteți folosi un decoct de coada-calului.
 • 2 linguri de Hypericum, urzica, coada-nuca, nuca de seara, se toarna 300 ml apa clocotita, se lasa 8 ore. Strângeți decoctul într-un recipient separat. Se toarnă ierburi cu 200 de grame de vodcă, se lasă timp de 8 ore, tulpina. Se amestecă tinctura și decoctul, se depozitează într-un loc răcoros. Aplicați produsul în fiecare zi timp de o jumătate de oră.
 • În lupta împotriva ciupercilor, puteți folosi sare de mare. Se dizolvă o lingură în 0,5 litri de apă și se aplică după spălare. După 10 minute, clătiți. După aceea, clătiți-vă părul cu o soluție de lingură de suc de lamaie, diluat în jumătate de litru de apă.
 • Scapa de matreata uscata va ajuta unguent pe baza de radacina de brusture si untura. 2 linguri de rădăcini se toarnă o jumătate de ceașcă de apă fiartă, pus pe căldură scăzută. Atunci când volumul este înjumătățit, tensionați-l. Se pune bulionul într-o baie de apă, se adaugă untură și se pune în cuptor timp de 3-4 ore. Unguentul trebuie să fie frecat în cap o dată pe săptămână. Cursul este conceput pentru 2 luni.
 • Spălarea antiseptică a mănunchiului. Se fierbe 4 linguri de cimbru în două pahare de apă. După 10 minute de fierbere, se răcește și se presară bulionul. Aparatul se aplică pe păr după spălare și se lasă fără spălare.

Proceduri cosmetice

Cosmetologii oferă metodele lor de luptă dacă apare mătreața. Ce să procedați, ce procedură trebuie să alegeți, depinde de stadiul bolii. Proceduri de cosmetologie, cum ar fi:

 • Terapia cu ozon. Îmbunătățește metabolismul, fără toxine.
 • Mezoterapie. Celulele sunt saturate cu substanțe nutritive, care afectează în mod pozitiv producția de grăsimi.
 • Fizioterapie. Ei ucid bacteriile și ciupercile, activează procesele metabolice.
 • Laser. Îmbunătățește circulația sângelui, are proprietăți antiseptice.

Cursurile includ cel puțin 10 sesiuni.

Metode suplimentare

A impiedica matreata necesita o abordare integrata. În timpul perioadei de tratament este necesar să se respecte următoarele sfaturi:

 • Colorația părului refăcut și stilul pe termen lung. Puteți utiliza coloranți naturali, deoarece întăresc părul și nu irită pielea.
 • Faceți masajul cu vârful degetelor în timpul spălării - îmbunătățește circulația sângelui și facilitează exfolierea mătreții.
 • Spălați toate pensulele de păr și coaja de păr după utilizare. Obiceiul trebuie să devină permanent.
 • Adăugați complexe de vitamine la dietă, echilibrați dieta, gândiți-vă înainte de a mânca dulce, grase, afumate.
 • Reglați somnul.
 • Adăugați un exercițiu moderat.
 • Spălați-vă părul cel puțin o dată în 5 zile. Dacă doriți să utilizați mai frecvent șampon, alegeți produse adecvate pentru îngrijirea zilnică. Ei nu irită scalpul, eliminând doar stratul necesar de grăsime.
 • Uscați părul în mod natural.

Dacă o mătreață teribilă, în ciuda tuturor eforturilor, nu trece, trebuie să consultați un tricholog sau un dermatolog. Fulgi pot arata doar ca mătreața - un simptom al seboreei. Poate că boala este mai gravă: dermatită seboreică, psoriazis, azbestoză versicolor.

http://maska.guru/volosyi/lechenie-perhoti-na-golove

Matreata: simptome, cauze, tratament

Mătreața este un complex de simptome, inclusiv prurit și scalp scalpului. În cele mai multe cazuri, acest concept este echivalent cu o asemenea boală ca dermatita seboreică, dar acest lucru nu este complet corect. Deoarece mătreața însăși poate fi cauzată de o serie de alte motive, deși seborea este încă în primul rând.

Prin ea însăși, o astfel de problemă ca matreata este, de obicei, mai estetică în natură. Nu este transmisă altora și nu reprezintă o amenințare pentru starea de sănătate a proprietarului său. Dar, totuși, oferă anumite inconveniente.

Partea pozitivă a acestei probleme este că în majoritatea cazurilor este ușor de controlat. La cea mai bună opțiune pentru îndepărtarea mătreții trebuie să aveți doar mijloace adecvate pentru spălarea părului. În cel mai rău caz, aveți nevoie de un instrument mai puternic, specializat.

De ce apare matreata?

 1. Pielea uscată Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în perioada toamnă-iarnă, când temperaturile exterioare sunt sub îngheț, iar dimpotrivă, camerele sunt foarte calde. Apărut în acest caz, mătreața este foarte mică și nu atât de grasă ca și din alte motive. Adesea uscat în acest moment devine pielea de pe mâini, picioare și față.
 2. Cel mai frecvent vinovat al problemei este dermatita seboreică. Se caracterizează prin roșeață, inflamație și o creștere a conținutului de grăsime al pielii, însoțită de formarea de baloane de culoare albă (uneori galbenă). În această boală, sunt afectate și alte zone ale pielii, inclusiv urechi, sprâncene, barbă, nas. Drojdie de drojdie (Malassezia globosa) (în conformitate cu date învechite de Malassezia furfur sau Pityrosporum ovale) cauzează această boală. Ei pot trăi ani de-a rândul pe scalpul unei persoane fără să se prezinte. Dar când se creează anumite condiții, ciupercile încep să se înmulțească rapid și să crească. Nutritia pentru ei este secretul glandelor sebacee. Ele provoacă iritarea pielii și celulele pielii cresc prea repede. Inutile incepe sa moara si sa se rupa, formand astfel matreata. Încă nu este pe deplin stabilă ce determină creșterea creșterii Malassezii.
 3. Proceduri de igienă neregulate. Cu șamponare rară, se acumulează celulele pielii și secrețiile sebacee, provocând astfel apariția mătcii.
 4. O altă boală frecventă a pielii este psoriazisul. Are un caracter cronic, manifestat prin apariția unor scale argintii formate ca urmare a acumulării celulelor moarte. De regulă, corpul, genunchii, coatele sunt afectate, dar pot apărea și pe suprafața capului.
 5. Eczeme. Dacă s-a manifestat deja pe orice parte a corpului, riscul de apariție pe părul capului este, de asemenea, foarte ridicat.
 6. Dermatita de contact. Boala se manifestă ca o reacție la anumite componente ale produselor cosmetice, cum ar fi colorantul pentru păr. Cel mai frecvent iritant este parafenilen diamina. Se caracterizează prin roșeața pielii, însoțită de o senzație de mâncărime, descuamare. De asemenea, dermatita de contact poate apărea ca urmare a folosirii foarte frecvente a diferitelor mijloace pentru a crea coafuri sau șampoane.

Factori predispozanți

Din acest fenomen, nici o singură persoană de pe planetă nu este asigurată. Dar există o serie de factori care măresc riscul de a fi expuși riscului:

 1. Vârsta persoanei. Adesea mătreața îngrijorează oamenii în adolescență, deseori nu dispare până la vârsta medie. Și persoanele însoțesc și în vârstă. Prin urmare, nu este o excepție când mătreața rămâne o însoțitoare a unei persoane de-a lungul vieții.
 2. Sexul masculin. Cei mai frecvenți proprietari ai acestui fenomen sunt bărbații. Oamenii de stiinta atribuie acest fapt la nivelul hormonilor sexuali masculini. În plus, la bărbați, glandele care secretă secreția grasă sunt mai mari și aceasta este o cauză suplimentară.
 3. Piele moale. Semnele semnificative ale secrețiilor sebacee creează un mediu favorabil pentru activitatea ciupercilor. Deci, contribuie la apariția matreții.
 4. Calitatea nutriției. Dieta zilnică trebuie să fie bogată în zinc, vitamina B și acizi grași.
 5. Prezența bolilor. Din motive necunoscute, proprietarii unor boli neurologice sau a altor boli sunt mai predispuse la mătreață. Același lucru se poate spune despre persoanele cu sistem imunitar slăbit, precum și pe cei care au suferit de boli grave.

Semne de

Copleșitor, simptomele de mătreață sunt vizibile cu ochiul liber: din coafură apar pariuri albe. Acest proces este, de obicei, însoțit de mâncărime. Deteriorarea este observată de obicei în timpul debutului de vreme rece. Până în vara de mătreață deseori scade.

Un tip special de matreata - cruste seboreice - se formeaza pe capul copiilor. De regulă, acestea apar în primele luni după naștere și dispar după ce copilul atinge vârsta de un an.

Când aveți nevoie de ajutor de la un medic?

În majoritatea cazurilor, matreata nu necesită tratament medical. Dar dacă simptomele nu dispar după folosirea pe termen lung a unui șampon special și chiar mai mult dacă se intensifică, este nevoie de ajutorul unui dermatolog.

Desigur, nu este doar mătreața, ci una dintre bolile de piele, cum ar fi dermatita seboreică. De obicei, pentru diagnosticarea și prescrierea tratamentului, examinarea specialiștilor este suficientă.

tratament

Tratamentul cu măduvă este de obicei un proces foarte lung, care necesită răbdare. Se bazează pe utilizarea samponului ușor care ajută la reducerea nivelului de piele grasă a scalpului și îl curăță delicat.

Atunci când îngrijirea ușoară nu vă ajută, trebuie să încercați șampoane specializate. Acestea se găsesc în farmacii și supermarketuri. Aceste șampoane variază în funcție de compoziție, și anume, au ingrediente active diferite. Prin urmare, este posibil să încercați mai multe opțiuni înainte de a găsi o potrivire pentru un anumit caz.

Dacă în timpul utilizării iritării șamponului, apare arsură, roșeață, va trebui imediat abandonată. Utilizarea ulterioară poate genera o reacție alergică gravă, care ar implica necesitatea de a se consulta un medic care nu mai are mătreață, dar cu probleme mai serioase.

Efectul șampoanelor speciale de mătreață se bazează cel mai adesea pe acțiunea unor astfel de substanțe ca piritionatul de zinc, gudronul, acidul salicilic, disulfura de seleniu, ketoconazolul. Despre prezența lor în sculă pot fi găsite în compoziție. Fiecare element are o acțiune specifică:

 • Pirithionatul de zinc are efect antifungic și antibacterian.
 • Gărul este recomandat pentru utilizare în dermatită seboreică și psoriazis. Împiedică moartea celulelor pielii.
 • Acidul salicilic ajută la eliminarea vaselor de piele, dar are un dezavantaj semnificativ - nu hidratează pielea. Iar uscarea ei poate agrava situația. În acest caz, un balsam special de clătire poate ajuta.
 • Disulfura de seleniu acționează asupra ciupercilor de drojdie, inhibând procesul de deces al celulelor pielii. Este însă necesar să utilizați produsul împreună cu acesta, în special pentru femei, cu precauție și în strictă conformitate cu instrucțiunile de utilizare, deoarece substanța poate schimba culoarea parului vopsit.
 • Ketoconazolul se referă la substanțe cu un spectru larg de acțiune. Se folosește în șampoane, creme, tablete. Acesta poate fi singurul ingredient activ în compoziția produsului și utilizat în combinație cu alții. Foarte eficient în combaterea fungilor.

Există multe șampoane, loțiuni, paste și alte produse anti-mătreață de diferite branduri și producători. Toate acestea pot fi împărțite în două grupe mari - terapeutice (de la farmacie) și cosmetice (de la magazine obișnuite).

Samponul cosmetic de mătreață trebuie utilizat zilnic sau în fiecare zi până când cantitatea de mătreață începe să scadă. Apoi puteți reduce utilizarea de până la 2-3 ori pe săptămână. Șampoanele terapeutice și alte medicamente din farmacie ar trebui utilizate în strictă conformitate cu instrucțiunile, de obicei de 1-2 ori pe săptămână.

Pentru a obține efectul, samponul trebuie să fie bine frecat în scalp și lăsat timp de cel puțin 5 minute. Acest lucru este necesar pentru ca componenta activă a instrumentului să aibă timp să acționeze.

Dacă în termen de câteva săptămâni șamponul nu dă rezultatul dorit, cel mai probabil problema se află mai adânc și este timpul să se consulte cu un specialist.

Reguli și sfaturi

 • Dacă este posibil, evitați condițiile stresante. Acestea au un efect negativ asupra întregului corp în general și asupra stării de păr și a scalpului în special.
 • Proprietarii părului gras trebuie să își spele parul în mod regulat (de preferință zilnic). Acest lucru va reduce riscul de matreata.
 • Este necesar să se minimizeze utilizarea produselor care măresc pielea grasă: lacuri, spray-uri, geluri etc.
 • Puteți încerca să vă revizuiți dieta, să adăugați alimente care conțin zinc, grăsimi polisaturate și vitamina B.
 • În lupta împotriva mătreții ajută razele soarelui. Principalul lucru de a cunoaște măsura, o suprapunere a soarelui nu va beneficia.

Remedii populare

 1. De exemplu, o aplicare regulată a decolorării părului și scalpului de pe coaja de ceapă este eficientă în eliminarea permanentă a matreții. În plus, arcul are un efect benefic asupra scalpului și îmbunătățește creșterea părului. Dar o astfel de unealtă poate vopsi părul maro sau roșu.
 2. O dată pe săptămână, puteți clăti părul cu un decoct de coaja de 4 lămâi și 1 litru de apă. O mască de ulei de măsline și suc de lamaie oferă, de asemenea, un rezultat bun.
 3. În lupta împotriva acestei probleme va ajuta tranziția de la vopselele chimice de păr la cele naturale (henna, basma). Desi unele femei sustin ca au fost ajutate complet pentru a scapa de prezenta colorantilor de vopsire a matretii pe baza de amoniac.
 4. De două ori pe săptămână înainte de culcare, puteți freca tinctura de urzică în scalp. Nu spălați părul după procedură.
 5. Este foarte eficient să folosiți un decoct de rădăcină de calenzel și de brusture. Învelit în scalp de două ori pe săptămână, masca rămâne pe cap timp de o jumătate de oră sub o pungă de plastic pentru a obține cel mai bun efect. Nu spălați capul după asta.

Acestea sunt cele mai populare remedii populare, există și altele. Indiferent de ce metodă de tratare a matreții este aleasă, cel mai important lucru este să începeți. Chiar și eforturile mici pot provoca mătreața să dispară în viitorul apropiat în multe cazuri. Dar, de asemenea, în anumite circumstanțe, mătreața este dificil de tratat, și chiar șampoanele scumpe ar putea să nu fie suficiente. Apoi, numai o abordare integrată poate ajuta la combaterea acesteia.

http://perxot.ru/